Сметната палата огласи 13 одитни доклада, "потънали" в прокуратурата

1
Държавното обвинение не е предприело никакви действия, но е държало констатациите "засекретени"
Държавното обвинение не е предприело никакви действия, но е държало констатациите "засекретени" Снимка: Сметна палата

Държавното обвинение не е предприело никакви действия, но е държало констатациите "засекретени"

Сметната палата огласи констатациите с нарушения в 13 одитни доклади, изпратени на прокуратурата, която обаче е отказала да образува производство за преследване на престъпление.

Извлеченията от одитните доклади са публикувани на интернет страницата на Сметната палата.

Повечето от одитите са правени в периода 2016-2017 г.

Още когато шеф на Сметната палата бе Цветан Цветков, той неколкотратно е алармирал, че законът не му позволява да оповестява данни от одити на държавни организации и компании, когато те са изпратени на прокуратурата със съмнения за извършени престъпления. Оповестяване на резултатите от одитите може да има едва след като приключи наказателното производство, пише вестник СЕГА.

Така от 2015 г. насам в прокуратурата са "потънали" повече от 30 одита, без да е известно какво се случва с разследванията. Години наред прокуратурата не е уведомявала дори Сметната палата какви действия е предприела по подадените сигнали. Преди година Цветков дори писа писмо на тогавашния главен прокурор Иван Гешев с искане да се установи обратна връзка за хода на тези разследвания, но едва през март тази година е имало реакция от прокуратурата.

"Засекретяването" от прокуратурата на одити или извадки от тях с притеснителни констатации за нарушения бе тълкувано като опит да се прикрият действията на определени ръководители на държавни ведомства и дружества.

Сегашното ръководство на Сметната палата посочва, че огласяването на констатации от одитни доклади, изпратени на прокуратурата, се прави за първи път от години. Решението за това е взето след получено уведомление от прокуратурата през март 2023 г., че конкретните производства са приключили. Те обаче са приключили, защото прокуратурата е отказала да образува производство или го е прекратила, ако е било открито. Т.е. прокуратурата не видяла данни за престъпление.

Сред публикуваните извлечения от 11-те одитни доклади преобладават тези, свързани с финансовото състояние на общини и с разходването на средства за зимно поддържане и снегопочистване в периода 2013 и 2014 г. Има данни и за констатирани нарушения в одитите на Националната художествена академия, Софийския университет, болница "Пирогов", БНР, НКЖИ и др.

През май Сметната палата обяви, че ще публикува 17 одитни доклада, изпратени до прокуратурата в периода 2015-2020 г., резултатите от които досега не са били обявявани. За тях палата вече е получила уведомление от прокуратурата, че производствата са приключили с отказ от образуване или с постановление за прекратяване на досъдебно производство.

Сметната палата ще прави периодичен преглед на всички одитни доклади, за които органите на прокуратурата са ни уведомили за предприети действия по изпратените материали и ще ги оповестява своевременно, ако има основания за това, посочват от палатата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари