Сметище на метри от минералния извор в Княжево

0

Автомобилни гуми, стари мебели, телевизор и дори цял хладилник са изхвърлени неправомерно

Нерегламентирано сметище се е образувало на метри от минералния извор в столичния квартал Княжево, съобщи БГНЕС.

В почивния неделен ден, когато хора от цяла София се стичат с празни туби към чешмата с лековита минерална вода на десния бряг на река Владайска, те са посрещнати от неприятна гледка – стотици боклуци се стелят по земята.

Освен множеството пластмасови бутилки и найлонови опаковки, има изхвърлени и много по-големи предмети – автомобилни гуми, стари мебели, телевизор и дори цял хладилник.

Много от хората подминават без да обръщат внимание, тъй като са свикнали на гледката, но някои от тях изразяват възмущение, хвърляйки вината върху обитателите на намиращите в близост къщи.

Който и да носи отговорност за замърсяването обаче, то трябва да бъде почистено, а институциите да предотвратят повторното му появяване.

Минералните извори са едно от най-големите богатства на София и неслучайно са поставени като символ в герба на столицата. На територията на Столична община и близките околности има над 40 термо-минерални находища, което ѝ отрежда първо място в Европа, а може би и в света по този показател.

Водата буквално извира изпод краката на софиянци във вид на естествени термални извори, каквито има в Железница, Княжево, Панчарево, Горна Баня, Овча купел. Разбира се и в самия център на града, откъдето преминават стотици хора на ден, за да си набавят от топлата лековита вода.

Дали обаче това е богатство, от което не се възползваме, тъй като повечето от старите минерални бани в София тънат в разруха, е друга тема.

Със сигурност е ясно едно – задължени сме да пазим и поддържаме това, което природата ни е дала.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Докато пеех вчера в стаята, някой счупи с камък прозореца, за да чува по-добре.

Харесай Дунавмост във Фейсбук