Смъртоносна гъбична инфекция след КОВИД-19 покоси 9000 човека в Индия

0
Инфекцията засяга пациенти, които са болни или са преболедували КОВИД-19 и според медици тя е свързана с лечението с кортикостероиди
Инфекцията засяга пациенти, които са болни или са преболедували КОВИД-19 и според медици тя е свързана с лечението с кортикостероиди

 80% от пациентите имат нужда от спешна операция

Повече от 8800 случая на смъртоносната „черна гъбичка“ са докладвани в Индия. Заболяването с име мукомиркоза е изключително опасно със смъртност 50%, съобщават Си Ен Ен и bTV.

Инфекцията засяга пациенти, които са болни или са преболедували КОВИД-19 и според медици тя е свързана с лечението с кортикостероиди. Особено податливи на инфекцията са диабетиците.

Гъбичната инфекция се проявява обикновено от 12 до 18 дни след възстановяването от КОВИД-19.

Западните щати Гужарат и Махараща са докладвали повече от половината случаи. В най-малко 15 други щата са докладвани между осем и 900 случая. Индия обяви болестта епидемия.

В болниците из цялата страна са разкрити отделения, които да лекуват само мукомиркоза.

Повече от 80% от пациентите имат нужда от спешна операция. Ако инфекцията не се хване навреме, единственият вариант за ефективно лечение е премахване на окото и част от челюстта на пациентите.

Медикаментозното лечение се провежда с противогъбични инжекции, които се поставят до осем седмици от първите симптоми на заболяването. Без това лечение, смъртността скача до 94%.

Мукомиркозата е изключително рядка инфекция. Преди настоящата епидемия в Индия на годишна база са регистрирани средно по два случая. Инфекцията се причинява от гъбичка, която живее в почвата, въздуха, растенията, в оборската тор и в гниещи плодове и зеленчуци. Гъбичката често може да бъде открита в носоглътката на здрави хора, но тя не причинява заболяване.

Мукомиркозата засяга синусите, мозъка и белите дробове и може да бъде смъртоносна за хора с диабет или такива със силно компрометиран диабет като онкоболни и пациенти с ХИВ и СПИН.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари