Смъртоносна епидемия от САЩ достига Европа

0
Проблемът е, че в повечето случаи тези таблетки се изписват и продават напълно легално
Проблемът е, че в повечето случаи тези таблетки се изписват и продават напълно легално

В САЩ опиоидите междувременно причиняват повече смърт, отколкото хероинът и кокаинът. Смъртоносната епидемия вече достига и Европа. Проблемът е, че в повечето случаи тези таблетки се изписват и продават напълно легално, алармира Дойче Веле.

В края на август в един мотел в нюйоркския квартал Куинс бе намерено безжизненото тяло на Андреа Цамперони - главен готвач на престижния италиански ресторант "Чиприани долчи" в Манхатън. Оказа се, че той е починал вследствие на свръхдоза фентанил. Този случай привлече вниманието на италианците към опиоидната криза, от която САЩ страда вече от години.

Консумацията на фентанил е нараснала в световен мащаб - развитие, което е отбелязано в тазгодишния Световен доклад за наркотиците на ООН и което би трябвало да разтревожи цяла Европа.

По-смъртоносни от хероина и кокаина?

Все още по света се говори най-вече за опасността, произлизаща от нелегалната търговия с наркотици като хероин, кокаин, метамфетамини. От 2016 година насам в САЩ обаче най-много смърт поради предозиране причиняват медикаменти, които се продават съвсем легално. Едно от тези лекарства е широко разпространеният синтетичен опиоид фентанил. Той се предписва за лечение на силна болка. Други лекарства от този тип са оксиконтин и хидрокодон.

Американската агенция за борба с наркотрафика (DEA) представя стряскащи данни. През 2014 година 52 от общо 129 смъртни случая дневно, причинени от свръхдоза, са се дължали на опиоиди. Това отговаря на 18 980 жертви на опиоиди за цялата година. Само четири години по-късно, през 2018, вече става дума за средно 172 смъртни случая на ден вследствие на свръхдоза, като при 116 от тях става дума за опиоиди, отпускани по лекарско предписание. Това се равнява на 42 000 жертви за цялата година.

В последния си доклад DEA посочва, че повечето хора, на които неправомерно се изписват такива лекарства, се оплакват от силна физическа болка. В ежедневната си практика много американски лекари твърде често предписват опиоидни болкоуспокояващи, включително и на деца със зъбобол. Опиоидите, отпускани по лекарско предписание, заемат второ място сред най-често консумираните наркотици в САЩ. Преди тях се нарежда единствено марихуаната. Смята се, че 18 милиона американци употребяват канабис.

Междувременно болкоуспокояващият аналгетик фентанил е толкова широко разпространен в САЩ, че дори мексиканските наркокартели започнаха да го произвеждат и продават - разбира се, нелегално. Опаковката на фалшификата изглежда измамно истинска, но продуктът обикновено съдържа добавки от хероин, кокаин или метамфетамин, което прави консумацията му още по-опасна. В момента той се произвежда предимно в Китай или Мексико.

Синтетичните опиоиди - вече и в Европа

Междувременно синтетичните опиоиди достигнаха и Европа. Наскоро италианският вестник "Ла Стампа" съобщи, че, според италианския експерт Антонио Никазо и заключенията на италианските власти, калабрийската мафия Ндрангета е започнала да внася фентанил от Канада през 2017 година и да го разпространява на Стария континент. "В Европа всеки пети възрастен се оплаква от хронична болка", пише изданието и посочва, че "днес в Италия опиоидни вещества като фентанил се предписват четири пъти по-често, отколкото преди десет години".

"Синтетичните опиоиди представляват сериозна заплаха за здравето", предупреждава тазгодишният доклад на ООН за наркотиците. В него също така се отбелязва, че спешно трябва да се обърне по-голямо международно внимание на проблема.

В доклада се посочва още, че в Западна и Централна Европа се конфискуват все по-големи количества фентанил. Докато през 2013 година иззетият фентанил е бил само 1 килограм, то през 2017 вече са 17 килограма. Според доклада на ООН, "по-голямата част от фентанила, търгуван на нелегалния пазар, идва от напълно законно производство". А това означава, че не само престъпните организации, които извършват незаконна търговия с наркотици, трябва да бъдат преследвани от закона. И компаниите, които произвеждат легално този аналгетик, трябва да бъдат подложени на много по-строг контрол.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари