Смартфоните са причина за ръст на смъртните случаи при шофиране

1
В САЩ използването на мобилни телефони по време на шофиране се е превърнало в епидемия
В САЩ използването на мобилни телефони по време на шофиране се е превърнало в епидемия

В САЩ използването на мобилни телефони по време на шофиране се е превърнало в епидемия

Смартфоните са в основата на опасен скок на смъртните случаи при шофиране по магистралите, според „Лос Анджелис Таймс“, предаде БГНЕС.

"Проблемът е много по-голям, отколкото показват данните", казва Брус Ландсбърг, заместник-председател на Националния съвет за безопасност на транспорта, който го нарича "епидемия".

"Всички говорят за смъртните случаи, но има стотици хиляди или повече наранявания", каза той.

Робин Робъртсън, главен изпълнителен директор на Фондацията за изследване на пътнотранспортните произшествия и друг член на коалицията за разсеяно шофиране, казва, че "ако не можем да покажем, че това е проблем, тогава не можем да насочим вниманието и ресурсите си към неговото решаване".

През 2022 година смъртните случаи по магистралите в САЩ са се увеличили с 22% до 46 000. Въпреки че данните на Националната администрация за безопасност на движението по пътищата твърдят, че 324 652 наранявания и по-малко от 10 процента от смъртните случаи на магистралите са в резултат на разсейване при шофиране, Националната коалиция за разсейване при шофиране смята, че NHTSA може би силно подценява данните и че действителният процент е между 25 и 30.

Според неотдавнашно проучване голям брой хора използват смартфони, докато шофират. 77% от отговорилите са заявили, че говорят по смартфона си по време на шофиране, 74% са използвали приложения за навигация от мобилен телефон, а 56% са чели текстови съобщения или имейли.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    1
    Я пак?
    Смартфоните или малоумниците, които ги ползват? Все едно оръжията да са причина за убийствата, а не стрелците, които ги използват.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари