Смартфон превръща слънчевата светлина в ток

2
Смартфонът се захранва със соларна енергия с помощта на фотоволтаичен компонент/ Снимката е илюстративна
Смартфонът се захранва със соларна енергия с помощта на фотоволтаичен компонент/ Снимката е илюстративна

Слънцето изгрява и залязва 365 пъти през повечето години. В това време Kyocera усъвършенства технологията си, която позволява на смартфоните да се захранват със слънчева енергия, пише Fox News, цитиран от "Фокус".

Преди една година на Световния конгрес за мобилни технологии компанията представи прототип, чийто екран поглъща светлина и я преобразува в допълнително електричество за батерията. Идеята беше обещаваща, но в съвсем ранна прототипна фаза - два часа слънчево греене произвеждаха едва 15 минути време за разговори.

Една година по-късно напредъкът е забележителен. През 2016 година Kyocera се завръща със захранван със соларна енергия телефон, който генерира една минута време за разговори със само три минути слънчева светлина. Съотношението слънчева светлина към време за разговори е намаляло от 8:1 на 3:1.

Компанията все още не е готова да предложи технологията на пазара, но това се очаква в обозримо бъдеще. Слънчевата светлина няма да замести батерията на телефона ни - технологията по-скоро е еквивалент на хибриден автомобил.

Смартфонът се захранва със соларна енергия с помощта на фотоволтаичен компонент с дебелина 0.55 милиметра, създаден от базираната във Франция фирма Sunpartner Technologies.

Kyocera интегрира компонента в екрана на смартфона. Японската компания не първият производител на телефони, който използва соларна енергия, но в повечето случаи панелът се поставя на гърба на устройството. Задната част на телефоните обаче по-рядко е изложена на слънчева светлина.

Източник: Агенция "Фокус"
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари