Служители от Областната администрация в Русе чистиха около Вазата

1
Някои от тях дойдоха и с децата си
Някои от тях дойдоха и с децата си Снимка: Областна администрация - Русе

Някои от тях дойдоха и с децата си

Десетки служители от Областната администрация в Русе се включиха в националната кампания „Да изчистим България заедно“, която се провежда за десета поредна година.

Някои от тях дойдоха и с децата си. Преди около час те се събраха в района на Парка на младежта. Целта е да се почистят колкото се може повече места, като фокусът е поставен върху района около „Вазата“, Алпинеума и по-замърсените алеи. Идеята за почистването на този район бе дадена от областния управител Анатоли Станев, поради това, че мястото е сред любимите за русенци пространства за отдих, а същевременно и едно от най-посещаваните места от туристите от страната и чужбина.

Това пък от своя страна е предпоставка за по-голямо замърсяване на района с битови отпадъци. „Искам да дадем личен пример и по този начин да покажем категоричната си гражданска позиция за една по-чиста природа“, заяви Станев. Той отбеляза още, че санкциите за замърсяване на околната среда и за безразборното изхвърляне на отпадъци на необособени места трябва да бъдат по-ефективни и значително по-сериозни. Според него е необходим е и значително по-сериозен контрол над индустриалните замърсители.

Тази година най-мащабната национална доброволческа инициатива се провежда под наслов „Подай ръка на природата“. Тя е насочена към личната отговорност и принос в грижата за чистотата на планетата, бъдещето и възпитанието на децата. Всяка година участниците в „Да изчистим България заедно" са сред най-активните в света. От своето създаване досега най-емблематична доброволческа еко-инициатива у нас е получила подкрепата на над 2 500 000 доброволци от цялата страна.

За същия период по информация от Министерството на околната среда и водите са събрани близо 94 000 тона отпадъци, което се равнява на повече от 200 напълно заредени самолета „Боинг 747”, а от картата на България са изчезнали над 18 800 нерегламентирани сметища и замърсени зони. „Да изчистим България заедно“ е носител на редица родни и международни награди и признания за постигнатите резултати.

Колкото до организационната част, то общините от региона бяха своевременно снабдени с ръкавици и чували за смет. Материалите са осигурени от Министерството на околната среда и водите. И тази година, със съдействието на Министерството, като партньор на кампанията – в деня на почистването - 17 септември, общините са освободени от дължимата такса за количествата депонирани отпадъци, за да бъдат реално насърчени да организират прибирането на отпадъка от своята територия.

От Областната управа апелират към всички институции и граждани, включващи се в инициативата да изпратят информация за мястото на почистване, броя на доброволците и събраното количеството отпадъци на е-mail: [email protected].

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    4
    Мунчо
    Хитрец го раздава Ънътоли. Около вазата не е мръсно.
  • 9
    3
    русенец
    Ако сто човека чистят, а само един цапа - ще е мръсно. Местната администрация колко души е санкционирала за изхвърляне на отпадъци където не трябва? От показни акции по почистването полза никаква!
  • 11
    2
    Стругар
    Не съществува по тъпа и вредна кампания! Ако чистачката във фирмата в която работя не почисти, нещо за което и се плаща, моментално отива на борсата за безработни! За почистването на града ни се събират такси, данъци, налози. Толкова, колкото са ни поискане - плащаме ги! Защо този, който почиства и му се ПЛАЩА за това иска от мен да му върша работата???
  • 11
    1
    Белчо
    Вместо да чистят парка е по-добре да бъдат разчистени от областната администрация, защото много хрантутници се навъдиха и все на този или онзи хорица.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари