Служители на ГКПП "Табановце" са заподозрени в корупция

1
В домовете и автомобилите на заподозрените са открити около 20 хиляди евр
В домовете и автомобилите на заподозрените са открити около 20 хиляди евр Снимка: Стоп кадър МВР - Северна Македония

В домовете и автомобилите на заподозрените са открити около 20 хиляди евр

След вчерашната акция на граничния пункт на сръбско-македонската граница Табановце, днес от МВР в Северна Македония съобщиха, че 12 служители на граничния пункт са заподозрени в "престъпно сдружение", "получаване на подкуп" и "злоупотреба със служебно положение и власт".

В домовете и автомобилите на заподозрените са открити около 20 хиляди евро. Разследването се води от ресорен прокурор от Прокуратурата по организирана престъпност и корупция.

След разследването на началника, неговият заместник и още 10 полицейски служители в ГКПП Табановце, включително началника на смяната са били открити доказателства за участието им в престъпни дейности, а по време на обиските са били открити предмети, за които има съмнения, че са придобити чрез получаване на подкупи и злоупотреба със служебно положение и власт”, съобщиха от МВР, предаде БТА.

Според разследването членовете на организираната престъпна група са действали активно на ГКПП Табановце от септември 2020 г. „Всеки е имал точно определена роля", допълват от полицията.

От прокуратурата уточняват, че част от заподозрените полицаи, които са работили на паспортен контрол, са вземали подкупи от граждани, на които са липсвали зелена карта, пълномощно за МПС, паспорт, шофьорска книжка и др.

Първият заподозрян като началник смяна е възложил или е въздействал на другите трима заподозрени да бъдат назначени на работа в коридори, където има по-висока честота на влизане и излизане на пътници от страната. Трима от тях, полицаи, извършващи паспортен контрол, имали за задача да поискат и получат между 5 и 30 евро, за да пропускат МПС, които не притежават зелена карта за влизане и за излизане от страната, пълномощно за управление на МПС, документи за пътуване, шофьорски книжки или други задължителни документи. Така от началото на 2020 г. до 25 декември 2022 г. те неколкократно са получавали подкупи, като от получените средства всеки месец са давали по 150 евро на началник смяната“, съобщават от прокуратурата.

От МВР в Северна Македония разпространиха видео от операцията и претърсванията на 25 декември в домовете на заподозрените, по време на които са намерени и иззети общо 16 413 евро, 219 195 денара, 60 швейцарски франка и 375 сръбски динара, 23 броя боеприпаси с калибър 9 мм, подаръци и други вещи, които ще бъдат използвани в наказателното производство.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари