Служител в Млечна кухня: Конкурентна фирма е пуснала слухове за заразени деца

1
6 деца от ясла №9 са носители на Салмонела, две са в болница
6 деца от ясла №9 са носители на Салмонела, две са в болница Видео: Русе Медиа

Затвориха Млечна кухня в Русе заради съмнения за Салмонелоза.

Причината е, че общо шест деца от една и съща детска ясла са с положителни проби като носители на заболяването. Две от тях са развили инфекцията и са настанени за лечение в болницата.

Агенцията по безопасност на храните временно спря работата на Млечната кухня след сигнал от Здравната инспекция за заразени със Салмонела деца от една и съща ясла.

Дете постъпва с клинични признаци на заболяване на 19 юни в болница. След изследване се установява, че е носител на салмонела тип Б. Детето посещава 9-а ясла. На 24-ти дете от същата ясла проявява също клинични признаци, на 26 юни постъпва в болница. Диагнозата е същата след изследване – салмонела тип Б“, обясни директорът на ОДБХ - Русе д-р Георги Дяков пред Русе Медиа.

Взетите проби от персонала на яслата са отрицателни, но още четири деца се оказват носители на Салмонела. Затова е взето решение превантивно да бъде затворена кухнята, докато се изясни откъде идва заразата.

Храната, която е приготвена и консумирана през последните 24 часа, също е насочена за изследване в лаборатория. Взети са обтривки от повърхности, ръце на персонал и е забранено да се използват наличните суровини за приготвяне на храна, от тях също е взета проба. Докато излязат резултатите, децата ще бъдат изхранвани с предварително опакована храна“, каза още д-р Дяков.

Служителите в кухнята са неприятно изненадани и са категорични, че няма как заразата да е при тях.

Ако има някаква причина кухнята да заразява яслите, ще зарази всички ясли, няма да зарази само една. Предния месец заверявахме здравни книжки, така че ако е имало някакво заболяване, то би трябвало да се отрази. Всички са здрави, със здрави изследвания“, коментира служителят Емил Станчев.

С храна от Млечната кухня се зареждат 12 ясли на територията на Русе, а отделно се ползва и от майки с малки деца. Резултатите от пробите ще излязат в понеделник, когато ще стане ясно дали кухнята ще заработи отново.

Източник: Русе Медиа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари