Служебният кабинет е готов да предложи бюджет в края на април

0
Гълъб Донев: Ако до края на април няма редовен кабинет, ще внесем проектобюджета за 2023 година
Гълъб Донев: Ако до края на април няма редовен кабинет, ще внесем проектобюджета за 2023 година Видео: БНТ

Гълъб Донев: Ако до края на април няма редовен кабинет, ще внесем проектобюджета за 2023 година

"След поредните предсрочни избори за парламент живеем отново между две хипотези: ще има редовно правителство – няма да има редовно правителство". Това заяви днес, в началото на редовното правителствено заседание служебният премиер Гълъб Донев, предаде БТА.

Докато се изясни в кое от двете предположения има политически живот, ще припомня, че България има действащо, макар и служебно, правителство, добави той.

Премиерът каза, че въпреки трудностите, пред които беше изправен, включително и заради прибързани и недообмислени промени в изборното законодателство, служебният кабинет отново се справи с провеждането на предсрочните парламентарни избори на 2 април. Донев поздрави за добре свършената работа всички министри, които пряко бяха ангажирани с изборите – вицепремиерът Иван Демерджиев, министърът на външните работи Николай Милков, министърът на електронното управление Георги Тодоров и техните екипи, както и всички колеги, създали условия за провеждане на честни и демократични избори.

"След осем месеца убедено мога да заявя, че държавата не се управлява със знаци, тълкования и предположения, а с решения и поемане на отговорност за тях", заяви Гълъб Донев. Той подчерта, че кабинетът продължава да работи по неотложните задачи пред държавата в очакване на конституирането на 49-о Народно събрание и сформирането на управляваща коалиция. Министерството на финансите подготвя проекта на Закон за държавния бюджет за 2023 г., който съгласно параграф 2 от т.нар. удължителен закон за бюджета Министерският съвет трябва да внесе в Народното събрание до края на април, каза Донев. По думите му в случай, че в този момент, края на април, преговорите за съставяне на редовно правителство все още продължават, кабинетът ще изпълни и тази своя отговорност. Донев информира, че след конституирането на следващия парламент, правителството ще внесе на вниманието на народните представители редица ключови законопроекти, свързани с овладяването на финансовите и социалноикономическите проблеми на хората. Сред тях са законопроектите, от които зависят реформите, заложени в Националния план за възстановяване и устойчивост", каза Донев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари