Служебният кабинет блокира газовата връзка с Гърция

0
Интерконекторът няма как да бъде сертифициран в срок и азерският газ няма да може да бъде доставян на ниска цена от септември
Интерконекторът няма как да бъде сертифициран в срок и азерският газ няма да може да бъде доставян на ниска цена от септември Снимка: Михаела Катеринска / БГНЕС

Служебният кабинет е напът да потвърди подозренията на предшествениците си, че чрез действията си ще осуети допълнително пускането в реална експлоатация на газовата връзка с Гърция

Причината е, че новият енергиен министър Росен Христов е отменил промените в структурата на управление на "Ай Си Джи Би" - компанията, която оперира интерконектора и чийто акционер е държавата през БЕХ. Малко преди това пък Агенцията по вписванията е отказала да пише, внесените за това на 29 юли, промени, съобщи "Капитал".

В средата на юли енергийните регулатори на България и Гърция са решили да сертифицират "Ай Си Джи Би" като независим преносен оператор, което е едно от последните изисквания да започне преноса на газ по интерконектора. За целта управлението му трябва да премиен към двустепенна структура, а срокът за сертифицирането е определен на 31 юли.

Процедурата е задействан и на 22 юли промените са одобрени от бившия енергиен министър и от общото събрание на компанията. Новите директори трябва да бъдат одобрени и от КЕВР и вписването им е подадено в Търговския регистър на 29 юли. От там в няколко поредни дни отказва да впишат структурата като посочват различни непълноти в документите.

По информация на изданието пък новият министър на 3 август отменя протоколното решение за избор на надзорен съвет на компанията. Това реално блокира последващите действия и въобще спира възможността за функционирането на дружеството.

Изданието посочва, че ако идеята е да се посочат други хора в ръководството, това ще отнеме време заради съгласуването с акционерите в компанията. Тази ситуация поставя под съмнение дали всички административни процедури ще бъдат извървени навреме, за да може от октомври, какъвто бе планът досега, България да започне да получава евтиния азерски газ по тази тръба.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари