Служебният екоминистър забрани строителство на "Смокиня" и "Веселие"

0
Служебният екоминистър Асен Личев отмени заповед на предшественика си, която допускаше строителство на двата къмпинга
Служебният екоминистър Асен Личев отмени заповед на предшественика си, която допускаше строителство на двата къмпинга Снимка: БГНЕС

На пресконференция днес министърът каза, че сега тези дейности отново са забранени

Служебният министър на околната среда и водите Асен Личев съобщи, че е отменил заповед на предишния министър на околната среда Емил Димитров, която допуска строителство и влизане на превозни средства в района на къмпингите „Смокиня“ и „Веселие“.

На пресконференция днес министърът каза, че сега тези дейности отново са забранени.

Заместник-министърът на околната среда Емилия Тончева поясни, че заповедта на бившия екоминистър е от 9 април 2021 г. и допуска изключване на двата къмпинга и плажната ивица от защитената територия в района на Каваците. Тя добави, че след заповедта на Димитров цялата концесия на плажа излиза извън зоната на защита и се допуска строителство в района – нещо, което преди това е било забранено, уточни Свободна Европа.

Асен Личев съобщи също, че е освободил от длъжност директорката на РИОСВ Бургас Детелина Иванова. Причината е, че тя е предложила узаконяване на незаконни обекти, които са били поставени на двата къмпинга, когато е имало забрана за строежи там.

Служебният министър на околната среда изброи и други нарушения, които е открил във ведомството след като е встъпил в длъжност. По думите му 11 директори на регионални звена на екоминистерството - регионални дирекции за околна среда и води, басейнови дирекции, природни паркове – са били назначени без конкурс.

"Освен това е забавено изготвянето на новите планове за управление на речните басейни и плановете за управление на риска от наводнения", каза Асен Личев. За подготовката на тези планове е сключен договор със Световната банка. Закъсненията по тези планове са между 9 и 17 месеца и това може да доведе до започване на европейска процедура за нарушение срещу България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари