Случаите на морбили у нас минаха 1000

0
Болестта е разпространена в 12 области в страната - най-много са случаите в София-област - 314, заболелите в София-град са 313, следват Благоевград със 186 случая, Кюстендил - 133
Болестта е разпространена в 12 области в страната - най-много са случаите в София-област - 314, заболелите в София-град са 313, следват Благоевград със 186 случая, Кюстендил - 133 Снимка: БГНЕС

Регистрираните случаи на морбили у нас минаха психологическата граница от 1000.

Към 26 юни те са 1007, сочи последната епидемична справка на здравното министерство. Болестта е разпространена в 12 области в страната - най-много са случаите в София-област - 314, заболелите в София-град са 313, следват Благоевград със 186 случая, Кюстендил - 133.

Най-много болни има във възрастовата група от 1 до 4 години - 318, следват децата от 5 до 9 години - 299 случая. Огромната част от случаите са или на пациенти без имунизация, или с непълни ваксини, т.е. само с един от двата задължителни приема.

"При всички новорегистрирани случаи се извършват епидемиологични проучвания. Спрямо контактните лица на заболелите се предприемат необходимите профилактични и противоепидемични мерки. Продължава извършването на проверки в лечебните заведения, в практиките на общопрактикуващите лекари, в здравните кабинети в детски и учебни заведения за установяване на пропуски в имунизационния статус на децата", отбелязват от МЗ. 

От министерството припомнят и че в София-град и Благоевград са разкрити мобилни имунизационни кабинети, а "здравните медиатори по места оказват съдействие по отношение на издирване на неимунизираните, разясняване на нуждата от своевременно търсене на медицинска помощ при заболяване и повишаване на информираността на населението". В резултат през първите 5 месеца на 2019 г. са издирени и обхванати с ваксина срещу морбили, паротит и рубеола общо 68 559 деца в страната. 

Разпространението на болестта започна след внос на вируса от Италия и Германия, а след това се разпространи, след като болни деца от Разлог бяха приети за лечение в детско, а не в инфекциозно отделение и заразиха и пациенти, хоспитализирани по друг повод.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари