Словакия забрани излизането от къщи без отрицателен COVID тест

0
Полицията обяви, че ще проверява хората на случаен принцип, глобата ще достигне 1000 евро
Полицията обяви, че ще проверява хората на случаен принцип, глобата ще достигне 1000 евро

Словакия забрани излизането от къщи без отрицателен COVID тест

Словакия днес затегна режима си от ограничителни мерки и вече изисква отрицателни резултати от тест за коронавирус, за излизане навън, в условията на скок в броя на заразените, предадоха БТА и Novini.bg

Изключение се прави за лица под 15 и над 65 години. Останалите трябва да имат отрицателен ПиСиАр тест или антигенен тест, независимо къде отиват - на работа, при лекар или в магазин за хранителни стоки.

Новото изискване ще се прилага до 7 февруари в страната с 5,4 милиона души население, където миналата седмица бяха направени над 2,5 милиона тестове за КОВИД-19, 30 000 от които бяха положителни.

Полицията обяви, че хората на улицата ще бъдат обект на контрол и ще подлежат на големи глоби при нарушаване на правилата.

Ще извършваме строги проверки на случаен принцип на документите за отрицателен тест. Глобите ще достигат до 1000 евро, заяви за АФП говорителката на полицията Дениса Бардьова.

Словашкият премиер Игор Матович каза пред журналисти, че процентът на положителните тестове в Словакия като цяло е 1,18 процента.

Ограничителните мерки не предизвикаха никакви улични протести, но много словаци не криеха разочарованието си.

Ако ограничителните мерки бяха по-строги в подходящия момент, тези тестове нямаше да бъдат необходими, смята Ана, жителка на Братислава, интервюирана от АФП.

Счетоводителката Яна, която трябва да си направи тест, за да отиде на работа, се пита защо новата мярка се прилага и при разходки сред природата извън града. Това е пълен абсурд. Кого ще заразя там, дърветата ли, възмущава се тя пред АФП.

В началото на следващия месец районите в страната с най-високо ниво на зараза, ще бъдат подложени на масирано тестване.

Към днешна дата само два процента от словаците са ваксинирани, съобщи здравното министерство

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Слънчев удар е... Когато твоето слънце, те хване с друго слънце...

Харесай Дунавмост във Фейсбук