Следят дискретно самотни пенсионери чрез "умен" електромер

1
В страните със застаряващо население, каквато е България, грижата за самотните пенсионери се превръща във все по-голям проблем
В страните със застаряващо население, каквато е България, грижата за самотните пенсионери се превръща във все по-голям проблем Снимка: iStock

Устройства откриват признаци на деменция според консумацията на ток

В страните със застаряващо население, каквато е България, грижата за самотните пенсионери се превръща във все по-голям проблем. А пандемията показа, че нещата могат да изглеждат още по-страшни, ако трябва възрастните хора да се самоизолират за месеци. На практика те остават без възможност да се срещат за дълго време с близки и приятели, които са в състояние да установят смущаващи неща в тяхното поведение и да ги насърчат да търсят лекарска помощ.

Пандемията принуди много възрастни хора да влязат в света на модерните технологии, за да общуват и се забавляват по време на самоизолацията. 

Затова редица софтуерни компании по света се насочиха към създаването на устройства, които да позволяват дистанционно следене на самотници, но по възможно дискретен и щадящ самочувствието им начин, пише 24 часа. Една от първите, които още преди десетина години, започват да се занимава с подобни изобретения е японската Informetis. Тя се насочва към създаването на

Честото забравяне на фурната включена е сред признаците, издаващи деменция

Уреди, отчитащи потреблението на ток в реално време 

Вероятно се чудите каква е връзката между консумацията на електроенергия и здравословното състояние на пенсионерите. За мен също бе голяма изненада да науча, че тя е доста пряка. Проучвания показват, че честото използване на чайник или други електроуреди през нощта обикновено е свързано с нарушения на съня вследствие на влошаване на неврологично състояние, артритни болки или психични проблеми. Издава също раздразнение, объркване и нервност, които са част от симптомите на синдрома на човешкия залез и на деменция.

“Нашите устройства са насочени изцяло към осигуряване на спокойствие, но това не е медицинска технология. Например няма как да ги използвате, ако искате да сте сигурни, че някой си взема редовно хапчето за диабет”, казва пред Би Би Си Джей Джинадорай от Informetis. Но пък дават отговор дали някой забравя фурната или котлоните включени, което издава проблеми с паметта. Също така, ако се наруши обичайната употреба на електроуреди, това почти винаги е знак, че възрастният човек има някакъв проблем, тъй като за него е характерно да спазва един и същ ежедневен график.

По тази причина японският енергиен гигант “Tepco” предлага като допълнителна услуга изработените от Informetis устройства за следене на потребление на ток в реално време. И се оказва, че все повече японци ги поръчват, за да са сигурни, че всичко е наред с възрастните, за които се грижат. Сред тях е Томоми Кауай, който е управител на голяма жилищна сграда в град Ушику, в която повечето обитатели са самотни пенсионери. Той всеки ден поглежда показанията им за харчене на ток, които получава на монитор в стаята си до входната врата. Ако види надпис, че потреблението не е в обичайните норми, търси връзка с човека, в чийто апартамент е отклонението.

Спомням си, че веднъж имаше случай, в който не се използваше почти никой от уредите. Отидох в жилището и открих, че обитателят му е много отпаднал и се нуждае от медицинска помощ”, разказва Кауай, който се обажда в болница и възрастният човек е приет за лечение. Той признава, че понякога се сблъсква и с гняв, когато пита някой защо често не спи и дали всичко е наред с него, но повечето приемат много положително неговата загриженост. Тя се изразява дори в това да им напомня да си включват климатиците в горещите дни, когато вижда, че не го правят според показанията на устройството за потребление на ток.

Подобни технологии все още не са толкова масови в Европа, но също навлизат. Във Великобритания, където около 2,3 милиона души над 75 г. живеят сами, дори има предложения те да станат част от системата за домашен мониторинг на уязвими лица. Като информация от тях се подава не само към социалните служби, но и към близките на живеещите сами. И тя съдържа данни не само дали е използван тостер, чайник или фурна, а чрез компютърни модели да се обработва и предупреждава за потенциални промени в здравословното състояние на възрастния родител, включително със съвет за необходимост от телефонно обаждане до него или друго действие.

Обсъжда се също и дали и нтелигентните измервателни уреди не могат да се използват за откриване на студени домове и нездравословна среда, но някои експерти по технологична сигурност предупреждават, че това крие риск от сериозно навлизане в личното пространство.

С нарастване на популярността на такива технологии мисля, че ще видим някои доста безскрупулни форми на използване, казва пред Би Би Си преподавателят по машинен интелект в Ливърпулския университет Пол Фъргъс. Той даже прогнозира, че някои жилищни настоятелства могат да започнат да ги включват като част от договорите за наем и покупка на имот. Фъргъс и изследователският му партньор Карл Чалмърс вече са търсени да помагат с интелигентни устройства при различни спорове.

Например жилищна асоциация ги моли да установят кой пуска музика посред нощ, енергийна компания иска да създадат алгоритъм, предсказващ кой потребител би имал проблем с плащането на сметките си за ток.

Те отхвърлят тези предложения за работа, но се съгласяват да участват в проучване как потреблението на електроенергия може да се използва за ранно откриване на симптоми на болести като алцхаймер и деменция, след като страдащите от тях стават по-активни вечер и през нощта. “Това, което се опитваме да установим, е скоростта на тази промяна. За да сме наясно след какъв период от време, след като тя е настъпила, трябва да се насочи лицето към медицински преглед”, казва Пол Фъргъс.

Според представители на английски старчески домове, които участват в проучването им, подобни технологии значително ще улеснят работата им. Причината е, че използваните до момента устройства за проследяване на различни състояния на техните обитатели е трябвало да се прикачат към телата им, а те често забравяли да ги слагат или пък умишлено ги криели в шкафчетата си, защото не искали да бъдат следени какво правят. “Те биха направили всичко, за да не носят тези аларми на вратовете си, тъй като смятат, че те ги дамгосват, въпреки че понякога могат да им спасят живота”, посочва Мадлин Стар, която отговаря за иновациите в един от големите английски тръстове, предлагащи грижи за самотни възрастни хора.

Тя казва, че преди години всеки ден е минавала покрай дома на родителите си на път за работа, за да види дали коминът им пуши, което с навлизането на модерните технологии вече не е необходимо да прави. И за разлика от камерите, които някои хора се принуждават тайно да поставят в домовете на самотните си родители, устройствата за потребление на ток могат да бъдат съвсем легален и дискретен метод за грижа за тях от разстояние.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари