След среща с Ананиев: Решенията за ТЕЛК ще важат поне до 30 август

0
На това се е съгласил министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след среща с майки от гражданската инициатива "Системата ни убива", обяви Вера Иванова
На това се е съгласил министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след среща с майки от гражданската инициатива "Системата ни убива", обяви Вера Иванова Видео: БГНЕС

ТЕЛК решенията на хората с увреждания ще бъдат удължени поне с два месеца след 30 юни, когато изтича извънредната епидемична обстановка.

На това се е съгласил министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след среща с майки от гражданската инициатива "Системата ни убива". Тази сутрин жените пресрещнаха министъра пред работното му място, разказва БНР.

Майките настояват за отсрочката, тъй като се притесняват от заразяване, докато събират документите за ТЕЛК по различни здравни институции. "Проблемът не е в комисията на ТЕЛК, а в подготовката на документите. Ние имаме един отговор от министър Ананиев, че ТЕЛК-ът е по документи. Да, но тези документи не са шофьорска книжка. Това са  десетки изследвания по различни болници, където има най-голяма опасност от заразата Covid-19", обясни през Националното радио Вера Иванова от инициативата.

По закон експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК за определяне на трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане, на които срокът е изтекъл по време на извънредното положение, продължават действието си по време на извънредното положение и два месеца след неговата отмяна. Законът обаче не регламентира такава уредба за времето на извънредна епидемична обстановка, в каквато сме в момента. А извънредното положение бе отменено на 13 май.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари