След протести: Служебният кабинет пуска проектиране на изцяло нова детска болница

1
Граждани излязоха днес отново на протест пред МС срещу липсата на яснота за проекта
Граждани излязоха днес отново на протест пред МС срещу липсата на яснота за проекта

Граждани излязоха днес отново на протест пред МС срещу липсата на яснота за проекта

В рамките на дни може да бъде бъде издадена виза за проучване и проектиране на изцяло нова сграда на съществуващия терен в Медицинска академия. Сградата ще е с максимална височина от 20 метра - каквото е максимално позволеното от подробния устройствен план.

Това съобщи след среща с представители на протестиращи граждани регионалният министър Виолета Комитова, предава вестник Сега. Комитова и колегата ѝ от МЗ Стойчо Кацаров приеха представители на протестиращите по разпореждане на служебния премиер Стефан Янев. По-рано днес родители и представители на Националната гражданска инициатива "За истинска детска болница" излязоха на протест пред Министерския съвет. Те недоволстваха от опита на държавата в лицето на бившето правителство да настани детската болница в 40-годишно скеле в кампуса на Александровска болница.

За това има и сключен договор с фирма "Главболгарстрой", който предвиждаше реконструкция на старото скеле. После обаче в сюжета инзенадващо се намеси бившият премиер Бойко Борисов, който разпореди сградата да се бутне и да се строи наново на базата на съществуващия договор със строителната фирма. Подобно решение е много проблемно заради подмяна на предмета на поръчката и МЗ рискуваше да сгази тежко закона за обществените поръчки. Още не е ясно дали договорът с "Главболгарстрой" ще бъде прекратен, но от думите на Комитова се разбра, че е предвидено отделно проектиране на новата сграда. Според контракта с "Главболгарстрой" проектиране и строителство бяха възложени едновременно - това е така нареченият инженеринг, който наскоро бе остро разкритикуван от Комитова като лоша практика.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари