След изборите - високи данъци и такси

0
Ами нали бяхте стабилни? Какво стана? Какво стана с предизборните ви обещания, и месец не изтраяха?
Ами нали бяхте стабилни? Какво стана? Какво стана с предизборните ви обещания, и месец не изтраяха?

НОВИНИТЕ ДНЕС, 27.11.2019 Г.

– ПЕДИАТРИЯТА В СОФИЯ СПИРА ПРИЕМА НА СПЕШНИ СЛУЧАИ.

Новината на деня за мен е това. Защото макар и да не изглежда значима, последствията може да са страшни. Децата са специален вид пациенти, болестите при тях протичат различно и са по-крехки и уязвими от възрастните. И лекарите, които са специализирали педиатрия, са най-компетентни. Последните години много се изговори срещу лекарите. Дотам да ги прогоним в чужбина. Не само заради ниските заплати. А и заради отношението на обществото към тях. Да, има тежки случаи, починали хора, най-страшното, починали деца, родилки…Но срещу всеки такъв случай има стотици спасени животи. И лекари, които първо гледат да спасят човека, а после питат за направления и за заплащане. Все още по нашите болници работят страхотни специалисти и лекари, спазващи Хипократовата клетва. Тези дни заради един трагичен случай сложихме всички под един знаменател. Аз се въздържам да давам мнение по него, тъй като медицината не е точна наука. И понякога съдбата е такава въпреки усилията на лекарите. Да, и те са хора, и те грешат. Но по-добре ли е всички лекари да напуснат и да останат единствено тези в частните прескъпи клиники? Хората напускат. Няма детски анестезиолози, хирурзи. Знаете ли колко време отнема специализация по детска хирургия? Допълнително към шестте години къртовски труд по време на следването. И проблемът не е в лекарите, нито в отношението. А в системата на здравеопазване, която за тридесет години беше съсипана. Никой не обвинява Здравната каса и правителството, че не са финансирали достатъчно ремонтите, нови апарати, условия, повече легла. Болниците не трябва да бъдат търговски дружества, работещи за печалба. И понеже не ни стиска да обвиним управляващите за случващото се в здравеопазването, обвиняваме тези, които са пред очите ни – лекари, сестри, акушерки. Докато не се наложи ние или детето ни да потърсим лекарска помощ. Скоро се наложи да мина през спешното в Пловдив, на „Хирургиите”. Беше лудница, десетки души чакаха. Въпреки това лекарите бяха адекватни, любезни и помогнаха на всеки. Професионалисти! Затова – да оправим първо системата на здравеопазването. Защото колкото и детски болници да се построят /днес съдът разреши да продължи проектът за строителство на деткска болница в София/, ако няма лекари в тях, те са безсмислени.

– СЛЕД ИЗБОРИТЕ – ВИСОКИ ДАНЪЦИ И ТАКСИ.

В почти всички общини, особено тези, управлявани от ГЕРБ, се обяви повишаване на данъци и такси. Нямало пари в бюджетите.

Ами нали бяхте стабилни? Какво стана? Какво стана с предизборните ви обещания, и месец не изтраяха?

Повечето нови кметове се оправдаваха, че не знаели какво е финансовото състояние на общините. Като не знаете, къде сте тръгнали да се кандидатирате. На страницата на всяка община се публикуват бюджетите за годината и касовото им изпълнение. Да си бяхте направили труда да погледнете, а? Или не е важно, така или матриялът ви вярва, пък като ви избере, можете четири години каквото си искате да правите. Продължава тенденцията да се намаляват или остават същите данъците за новите коли, а да се вдигат за старите. Тоест, бедните си го отнасят, както винаги. И ще задам същият въпрос като Президента Радев миналата година – мислите ли, че хората карат стари коли, защото искат, а не защото са бедни и не могат да си позволят нови. Отново ударът е срещу бедните. Още по-голям е проблемът, че като се платят и новите високи данъци и такси, общините ще продължават да ги харчат необмислено, с щедри ръце да дават поръчки на „наши хора” и да правят безсмислени разходи.

– ПРЕЗИДЕНТЪТ СЕ СРЕЩНА С ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ДИПЛОМАТИЧЕСКИТЕ МИСИИ.

Днес Президентът Радев се срещна с ръководители на дипломатическите мисии на страните – членки на ЕС, Швейцария и Норвегия. Една от темите за разговор е била за върховенството на закона и належащите промени в Конституцията, включително правото на индивидуална конституционна жалба, промени в Закона за пряко допитване на гражданите, промени в законодателния процес за изсветляване и прозраност на процедурата, както и други актуални въпроси. Президентът е призовал към общ европейски подход към мигрантите, финансова помощ за страните по външните граници на Европейския съюз и готовност за подкрепа от Фронтекс.

– ПОЖАР В „ПИРОГОВ”.

Един от тежките инциденти тази нощ е пожар в „Пирогов”, при който са загинали двама души. Запалила се е системата за кислород, което е предизвикало и голям пожар. Много болни са били евакуирани, някои изнесени и на ръце. Неадекватната реакция на Борисов беше „Дано не е в резултат на запалена цигара”! Това ли е най-важното. Инцидентът е факт. А ремонтите в „Пирогов” се правят, само когато са крайно наложителни. В болницата се приемат пациенти и то тежки и спешни случаи от цяла България. В същото време държавата не си прави труда да отделя адекватно пари, за да подпомогне капиталовите разходи и закупуването на нова апаратура.

– СТО ГОДИНИ НЬОЙСКИ ДОГОВОР.

Днес се навършват сто години от позорния Ньойски договор, слагащ край на мечтата за българско национално обединение. Западните покрайнини, част от Тракия, Добруджа, са откъснати от територията на България. Репарациите и контрибуциите са убийствени. Разформирована е българската армия и й се забраняват съвременни оръжия. Днес вече е минал един век от подписването. Никой български политик не изказа мнение, становище или някакви искания. Безспорно геополитическите реалности днес са много различни и нямаме никакво право на териториални претенции към съседни държави, па макар и да са изконни български земи, населени с българи. Но поне можем да заявим ясна и категорична позиция за това. Прочетох, че нова македонска организация, подобна на ОМО Илинден иска регистрация. Българи, които се срамуват да са българи и се правят на някаква нова нация. А ние, вместо да си отстрояваме националните интереси, подкрепяме и прави компромиси на Македония /да де, Северна такава/.

– СВЕТЪЛ ПЪТ, МАЙОР ДЕЯНОВ!

Една легенда отиде в безсмъртието. Стефан Данаилов, актьор, учител, политик, човек, българин, си отиде на 76 години. Поколения израснаха с неговите филми, с думите му. Аз завинаги ще го запомня като майор Деянов – ролята, в която беше легенда. Бог да го прости и светъл път на душата му.

Елена Гунчев

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- На колко сте години? - пита съдията.
- Ами, навърших трийсет... - шепне жената.
- Добре, добре! През коя година?

Харесай Дунавмост във Фейсбук