След години борба: МОСВ взе решения за депо "Враждебна"

0
Зам.-министърът в МОСВ Тома Белев коментира казуса
Зам.-министърът в МОСВ Тома Белев коментира казуса Снимка: МОСВ

Зам.-министърът в МОСВ Тома Белев коментира казуса

Зам.-министърът в МОСВ Тома Белев говори пред репортера на Радио София Йоана Георгиева за срещата между него, Иван Велов от МОСВ и Инициативен комитет "Враждебна", които водят борба със "Софинвест" дружеството, което допуска депониране на нерегламентиран отпадък върху зона за рекултивиране в депо Враждебна.

От разговора с Тома Белев, който е продължение на по-стара тема научихме, че на срещи с различни инициативни комитети се дискутира прилагането на общ устройствен план по отношение на влажните зони, които са в целия район "Кремиковци" и "Искър". Той посочи, че се коментира и доколко общинското депо за строителни отпадъци се справя с депониране единствено на строителни отпадъци и дали в следствие на лошо управление на депото има замърсяване на околната среда и подземните води.

По думите на Белев, от МОСВ и РИОСВ ще се извършат проверки в рамките на 14 дена. Относно езерата, които са получени в следствие добив на баластра в миналото, той сподели, че към момента по кадастър се водят нарушени територии. Още през 2009 г. е взето решение те да бъдат предназначени за опазване на природата и да има паркове около тях, но за съжаление до момента това не е извършено.

Белев заяви, че докато е действащ Министерския съвет, министерството ще изпълнява поетите ангажименти и обобщи, че по отношение на депото във "Враждебна" ще бъдат изследвани подпочвените води за замърсяване, за да се обяви езерото и площта около него като воден обект, и ще бъде събирана информация по отношение на местообитанията за размножаване и почивка на защитените видове.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари