Слави с 3 хода! Шах с царя. Рокада. Мат

2
Драматичната премиерска битка Николай Василев -Кирил Петков ни води към нови избори
Драматичната премиерска битка Николай Василев -Кирил Петков ни води към нови избори

Първия вече го направи - смени Николай Василев

Христо Иванов отбеляза точка, но загуби офицера си

Какво се оказа? Докато политиците вкупом търсеха къде се е скрил Слави Трифонов в Сараите, дворецът Врана следизборно отвори врати, за да излезе от него вторият кандидат- премиер на „Има такъв народ“ - Николай Василев. Този път номиниран не бе световен шампион, а царски човек, чупил доста от родните рекорди – най-младият вицепремиер, създал първия български борсов индекс, получил първия сертификат за банков аналитик, пише Стандарт.

Ход с пешката

Това обявиха с насмешка конкурентите на Трифонов през май, когато Антоанета Стефанова влезе в президентския кабинет, за да върне на Румен Радев втория мандат. После се оказа, че ходът изобщо не е бил елементарен. Слави е изиграл дамски гамбит, а отказът да направи кабинет в миналото Народно събрание му осигури правото на първи мандат в сегашното. Съставянето на кабинета обаче няма да мине с един ход.Макар през цялата предизборна кампания съпартийците му да загатваха, че списъкът с министри вече е готов, Слави здравата разбърка политическия кошер с обявяването на състава на Министерския съвет преди окончателните резултати. Предизвика море от страсти, които засенчиха и политическия фотофиниш, и дузпите на Уембли в изборната нощ.

Защо Слави номинира Василев?

Това бе изненадващ ход, класически шах с царя, който по всички правила на играта принуждава противника шоково да се размърда. Очаквано партийните реакции не закъсняха. Корнелия Нинова първа излезе от обувките си като обясни, че Слави се гаври с парламентаризма. И че джипката вече е заменена с фейсбук. Мая Манолова отиде надалеч в мечтите си и вместо нов кабинет, обяви, че служебният трябва да продължи завинаги.Председателят на „Демократична България“ Христо Иванов постави в центъра на шахматната дъска своето условие за премиер – да е бил на протеста миналата година.В номинацията на Николай Василев лидерът на ДБ откри пъклен план за разпадане на партиите на протеста.Иван Костов също се задъха от възмущение като разбра, че младоците, които преди 20 години го детронираха от управлението, сега се готвят да изместят от властта наследниците му след впечатляващото им представяне на вота. На бойното шахматно поле се появи и Симеон Дянков, който даде рамо на служебните министри като обяви, че те ще управляват поне до края на годината.

Патова ситуация

Това се провикнаха дружно и политолози, и кандидат-депутати като се усетиха, че драматичната премиерска битка Николай Василев -Кирил Петков ни води към нови избори. Истината е, че пак объркаха шахматната терминология. Защото патът предполага реми, а Слави вече няма да го допусне. Първа политическа сила е, има отбора зад себе си, готов е да поеме отговорността.И добре знае, че за разлика от футболния финал, който приключи в неделя, политическата игра тепърва започва. Затова и сериозните маневри предстоят.

Рокада

Това е най-новият ход, който Трифонов изигра три дни след като обстрелването по царския човек започна да става заплашително за самия цар. Оттеглянето на номинацията на Николай Василев макар да изглежда като поредна победа за "Демократична България", изобщо не означава, че "Има такъв народ се готви за отстъпление. Повече от сигурно е, че смяната на Василев оттегля автоматически и кандидатурата на опонента му - Кирил Петков.Натискът върху Трифонов втвърдява партията му. А него го провокира да бъде още по-мнителен към политиците. Отстъпките, които беше решил да направи в името на консенсуса, вече са под въпрос.По логиката на шахматните му партии досега може да се прогнозира, че играе за бързо матиране. Което, както добре знаят шахматистите, най-лесно се постига в началото на играта. Класиката е в четири хода. Но гросмайсторите го могат и в три.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари