Славейко Петров откри изложба в Русе

3

С експозицията добре познатият в страната и чужбина художник отбелязва 30 години творческа дейност

18-ата си самостоятелна изложба откри вчера вечерта русенският художник и корабомоделист Славейко Петров.

Експозицията се намира в художествената зала на ул. „Борисова“ 6 и с нея добре познатият в страната и чужбина художник и общественик отбелязва 30 години творческа дейност.

Сред гостите на събитието бяха областният управител Данаил Ковачев и заместник-кметът по хуманитарни дейности Енчо Енчев.

Радостно е, че хора като Вас живеят и творят в Русе. Благодаря Ви, че вече 30 години поддържате типичния за русенци аристократичен пламък, пример за ерудираността на живеещите тук. Впечатлен съм от разнообразието в творчеството Ви – успешно представяте както редица русенски теми, така и част от националните ни емблеми в архитектурата и пейзажната живопис. Много приятно съм изненадан от прекрасните корабни модели и маринизма“, каза Ковачев в обръщението си към Славейко Петров.

Областният управител определи изложбата като вълнуваща и отбеляза, че успява да разчупи сивотата в ежедневието ни и да ни завладее по неповторим начин. „Вашите платна ни учат, че стойностното изкуство е ненатрапчиво. Продължавайте да вдъхновявате“, допълни Ковачев. Той пожела на Петров здраве, енергия и все така нестихващ ентусиазъм в нелеката задача да твори и да популяризира русенското изкуство. След откриването на изложбата двамата обсъдиха възможностите за приобщаване на повече млади хора към изкуството. В рамките на разговора областният управител бе категоричен, че ще съдейства по всякакъв начин за провеждане на повече подобни инициативи в региона.

За всеки един русенец би било удоволствие и естетическа наслада да посети изложбата“, заяви от своя страна Енчо Енчев. Заместник-кметът по хуманитарни дейности на Община Русе сподели още, че Славейко Петров представя по неповторим начин русенския европейски дух и типичните български къщи. „Вие сте един истински българин, с когото можем да се гордеем“, каза Енчев и пожела на художника да продължава да носи младежката тръпка в сърцето си.

На откриването на изложбата присъстваха десетки русенци. Сред тях бяха председателят на Дружеството на художниците в Русе Николай Колев, общественици и представители на академичните среди.

Официално събитието бе открито от журналиста и общественик Нели Пигулева, която направи пълна ретроспекция на творчеството на големия художник. „Той винаги успява да запази част от Русе в своите платна“, сподели тя и подчерта, че в работата му се открояват и редица нови теми.

Изложбата, която включва 38 картини и 2 модела на ветроходни кораби, ще може да бъде разгледана до 5 октомври. Факт, който няма как да не бъде споделен е, че негови картини са част от частни колекции от ценители на изкуството от цял свят. Негови картини се притежават от хора от Вашингтон до Токио.

Най-старата датирана творба, която може да се види в експозицията е от 1988 г., има и две платна от началото на 90-те години и така до най-новите му произведения, рисувани през настоящата 2023 г. Сред темите в експозицията преобладават живописта, портретите и голото тяло. Славейко Петров провокира особено силно публиката със своята дръзка закачка с гениалния майстор – френският художник Жан Дезирѐ Гюста̀в Курбѐ и неговата картина „Произходът на света“.

Неразделна част от експозицията са и 80-те медала и купи, които е заслужил по корабен моделизъм на световни и европейски първенства, както и на държавни турнири. Два пъти е бил избиран за най-добър спортист на Българската федерация по корабомоделизъм.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Змей
    Аман от некадърни чичковци и лелички дето не могат да рисуват,аман от кончета,тигърчета,птички и тревички,аман от кич да ви го сложа на скапаните артисти!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари