Скрити гори под океана заемат два пъти по-голяма площ от Индия

1
Морските водорасли са сред най-бързо растящите растения на планетата
Морските водорасли са сред най-бързо растящите растения на планетата

Морските водорасли са сред най-бързо растящите растения на планетата

Амазонка, Борнео, Конго, Даинтри. Знаем имената на много от най-големите или най-известните тропически гори в света. Много от нас са чували и за най-големия горски масив в света, простиращ се от Русия до Канада. Но колко от нас биха могли да назоват една подводна гора? 

Под водата са скрити огромни гори от водорасли и келп, които се простират много по-далеч, отколкото сме предполагали досега. Малко от тях дори са назовани. Но техните буйни корони са дом на огромен брой морски видове. 

Край бреговете на Южна Африка се намира Голямата африканска морска гора, а Австралия може да се похвали с Големия южен риф. По целия свят има още много обширни, но неназовани подводни гори. Ново изследване на www.sciencealert.com разкрива, че световните океански гори заемат площ, два пъти по-голяма от тази на Индия. 

Тези гори от водорасли са изправени пред заплахи от морските горещини и изменението на климата. Но в тях може да се крие и част от отговора, тъй като те са способни да растат бързо и да поглъщат въглерод.

Какво представляват океанските гори?

Подводните гори се образуват от морски водорасли. Подобно на другите растения, те растат, като улавят слънчевата енергия и въглеродния диоксид чрез фотосинтеза. Най-големите видове достигат височина от десетки метри, образувайки горски покриви, които се люлеят в безкраен танц при преминаването на вълните.  Подобно на дърветата на сушата, тези водорасли предлагат местообитание, храна и убежище на голямо разнообразие от морски организми. 

Колко обширни са тези гори и колко бързо растат?

Отдавна е известно, че морските водорасли са сред най-бързо растящите растения на планетата. Но досега е било много трудно да се прецени колко голяма площ покриват техните гори. На сушата вече лесно можете да измервате горите чрез сателит. Под водата това е много по-сложно. Повечето сателити не могат да извършват измервания на дълбочините, на които се намират подводните гори. С помощта на милиони подводни записи от научната литература и онлайн хранилища изследователите установяват, че океанските гори покриват между 6 и 7,2 милиона квадратни километра. Това е повече от площта на Амазонка

Темповете на растеж на водораслите са били измервани от водолази. Оказало се, че океанските гори са дори по-продуктивни от много интензивно отглеждани култури като пшеница, ориз и царевица. Ежегодно те произвеждат средно от 2 до 11 пъти повече биомаса на площ, отколкото тези култури. Продуктивността е най-висока в регионите с умерен климат, в които обикновено водата е хладна и богата на хранителни вещества. 

Какво означават нашите открития за предизвикателствата, пред които сме изправени?

Тези констатации са окуражаващи. Бихме могли да използваме тази огромна продуктивност, за да помогнем за бъдещата продоволствена сигурност на света. Фермите за морски водорасли могат да допълнят производството на храни на сушата и да стимулират устойчивото развитие.

Тези бързи темпове на растеж означават също, че водораслите са жадни за въглероден диоксид. Докато растат, те извличат големи количества въглерод от морската вода и атмосферата. В световен мащаб океанските гори могат да поемат толкова въглерод, колкото Амазонка.

Това предполага, че те биха могли да играят роля за смекчаване на изменението на климата. Въпреки това не целият този въглерод може да се окаже погълнат, тъй като за това е необходимо въглеродът от морските водорасли да бъде изолиран от атмосферата за сравнително дълъг период от време.

Първите оценки сочат, че значителна част от водораслите може да бъде погълната в седиментите или в морските дълбини. Но колко точно въглерод от водораслите ще бъде погълнат по естествен път, е предмет на интензивни изследвания.

Тежки времена за океанските гори

Почти цялата допълнителна топлина, задържана от 2400 гигатона парникови газове, които сме изхвърлили досега, е отишла в океаните. Това означава, че океанските гори са изправени пред много трудни условия. Големи площи от океански гори наскоро изчезнаха край Западна Австралия, Източна Канада и Калифорния, което доведе до загуба на местообитания и потенциал за поглъщане на въглерод. И обратното, с топенето на морския лед и затоплянето на температурата на водата в някои арктически региони се очаква разрастване на океанските гори. Тези пренебрегвани гори играят решаваща роля.

По-голямата част от подводните гори в света не са разпознати, не са изследвани и не са проучени. Без съществени усилия за подобряване на нашите познания няма да е възможно да се осигури тяхната защита и опазване - да не говорим за използване на пълния потенциал на многобройните възможности, които те предоставят.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари