Скрипал може да е отровен с химическо оръжие на НАТО

0
Това заяви руският външен министър Сергей Лавров
Това заяви руският външен министър Сергей Лавров

Швейцарска лаборатория е установила, че за отравянето на Сергей Скрипал на 4 март в Солзбъри може да е използвано веществото BZ, разработвано от САЩ и Великобритания, но Организацията за забрана на химическите оръжия не е включила тезии зводи в окончателния си доклад по случая.

Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, според когото нервнопаралитичното вещество е било на въоръжение в двете страни, а с формулата му разполагали и други страни от НАТО, пише Дневник.

От думите му се разбира че Москва разполагала с поверителна информация от център за радиологичен и химико-бактериологичен анализ в град Шпиц, където работата приключила на 27 март. Пробите били изпратени там от ОЗХО и са взети от екип на организацията от мястото на инцидента в Солзбъри.

Лавров твърди, че клиничната картина на отравянето на бившия двоен агент съответствала на атака с BZ и че наличието му било потвърдено в хода на експертизата.

"В пробите са били открити следи от токсичното вещество BZ и негови прекурсори, отнасящи се към химическо оръжие от втора категория в съответствие с Конвенцията за забрана на химическите оръжия. BZ е нервнопаралитично вещество, което временно изкарва човек от строя, психо-токсичният ефект се постига с 30-60 минути след употребата му и продължава до 4 денонощия", описва още външният министър, твърдейки че цитира заключения на швейцарците.

"В Съветския съюз и Русия не е извършвана разработка и съхраняване на дадените химически съединения. Нито един от тези факти и изобщо нищо за BZ не е споменато в окончателния доклад, представен от експертите на ОЗХО на изпълнителния съвет на организацията. Във връзка с това питаме ОЗХО защо тази информация е пропусната", казва Лавров, цитиран от РБК.

Източник: Дневник
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари