Сергей Лавров: Западът се опитва да установи диктатура срещу Русия

0
Ние не се придвижваме на 10 000 км, за да налагаме ред по някакви наши правила. Разберете, моля. Това е принудително решение, защото те просто не ни чуха и ни лъгаха през последните 30 години
Ние не се придвижваме на 10 000 км, за да налагаме ред по някакви наши правила. Разберете, моля. Това е принудително решение, защото те просто не ни чуха и ни лъгаха през последните 30 години Снимка: AP

Западът, особено САЩ, се опитва да установи диктатура срещу Русия. За демокрация, братство и равенство не може да става дума

Това заяви руският външен министър Сергей Лавров за руски и чуждестранни медии.

"Това е абсолютното добро, което нашите американски колеги сега се опитват да създадат с ваша помощ, то включва всичко - че можете да правите всичко: да издавате присъди в онези ситуации, когато смятате, че това е необходимо, и да премълчавате ситуации, които са неудобни за вас, защото Западът, на първо място САЩ, е пряко замесен в тях. Разбирам, че сте солидарни, имате съюзници, но това не прави света, международните дела по-добри, това е диктатура, това е, което се опитвате да установите в Русия. Няма демокрация, няма братство, няма равенство", каза той в отговор на въпрос на журналист от френския телевизионен канал TF1.

Той призова да не се правят прибързани оценки за "военната операция" на Русия в Украйна.

"Не бих правил прибързани оценки. Има операция, която има ясни цели, те са очертани: демилитаризация на Украйна, за да се предотврати наличието на оръжия, които заплашват Русия по всяко време, денацификация на Украйна, тъй като присъдата на Нюрнбергския трибунал не е отменена, и, разбира се, осигуряване на гаранции за сигурност за Русия без присъединяване на Украйна към НАТО", каза той.

По думите му операцията в Украйна е била принудително решение, защото Москва е била излъгана. "Ние не се придвижваме на 10 000 км, за да налагаме ред по някакви наши правила. Разберете, моля. Това е принудително решение, защото те просто не ни чуха и ни лъгаха през последните 30 години", каза той.

Има много информация за подготвяни от украинците провокации, включително в Мариупол.

"Има много информация за това какви провокации се подготвят, включително в Мариупол и в други територии, където украинците се опитват да използват граждани като жив щит", каза Лавров в отговор на въпрос на американски журналист.

"Европа и САЩ се опитват по всякакъв начин - най-вече Европа - да закрият всички медии, всички източници, канали за информация от Русия за това, което се случва в Украйна, как се развива специалната военна операция и как украинската армия, особено украинските неонацистки батальони, се държат с цивилното население. Когато се оттеглят, те просто плячкосват населените места", каза министърът.

"Много ми е трудно да си обясня как президентът Зеленски може да ръководи общество, в което неонацистите и неонацизмът са в пълен разцвет", каза външният министър.

"Те открито маршируват и устройват факелни шествия, като президентът Зеленски назначава за тези факелни шествия собствена охрана от почетния караул. Те провеждат учения, обучават се на методите за водене на война в града, на саботажи, на провокации. Всичко това се случва при президента Зеленски".

Неонацизмът в Украйна процъфтява не само срещу руското население, но и срещу евреите, и се извършват множество физически престъпления, включително в Донбас, допълни министърът.

Лавров обърна внимание и на думите на френския президент Еманюел Макрон, който заяви, че обвиняването на Зеленски и Украйна за това, че там процъфтява нацизмът, е погрешно.

"Френска журналистка, посетила Донбас, описва как е наблюдавала обстрела на едно училище, убийството на две жени, които са работили в него, и как се е засрамила от всички западни личности, които отказват да видят това. Разбира се, тя нямаше право да го публикува, но този коментар е достъпен в социалните медии", добави министърът.

"Затова ви приканвам просто да се запознаете с фактите, а не да се опитвате да демонстрирате, че се развива един и същ холивудски екшън по сценарий, написан от ваши колеги, в който има абсолютно зло и абсолютно добро", посочи ръководителят на руското дипломатическо ведомство.

Освен това Лавров добави, че германският канцлер Олаф Шолц, е заявил, че е нелепо да се твърди, че в Украйна има признаци на геноцид.

"Е, не е много приятно да го чуеш и от германския представител. Ако германските ни колеги не разпознават такива знаци, тогава кой" добави той.

Русия ще завърши демилитаризацията в Украйна, дори ако бъде постигнато мирно споразумение, заяви още Сергей Лавров.

"Демилитаризацията в този смисъл, в смисъл на унищожаване на оръжейната инфраструктура, която ни заплашва, ще бъде завършена, дори ако подпишем мирно споразумение, то определено ще трябва да включва такава клауза", каза Лавров в отговор на въпрос на британски журналист.

Той заяви, че Русия ще продължи операцията си в Украйна и няма да позволи военната инфраструктура, която заплашва Москва, да остане на място.

"Готови сме да разговаряме, но ще продължим операцията си, защото не можем да си позволим да държим в Украйна инфраструктура, която застрашава Русия", каза Лавров.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    иван кочеринов
    Този малоумник после ще поиска същата "демилитаризация" в Полша, Литва, Латвия, Естония, Словения, Унгария, Румъния, Финландия, България - защото всичките тези страни са съседи на Русия и им пречат с това че изобщо съществуват и не под тяхния ботуш. Това ли чакаме да стане за да разберем наглите им лъжи само отпреди 10 дни. Нова нещастно човече трябва да се самоотрови заедно с Путин, иначе го чака съд и присъда до живот /просто защотно в Европа е отменено смъртното наказание/. Егати наглеца. Иди тьi - нали знаеш къде лъжлив Путиновец.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари