Скриха доклада за откраднатата вода в Перник

4

Докладът на експертите от “Софийска вода” за причините за кризата и режима в Перник изчезна от сайта на общината.

Местните чиновници го скриха, а от строителното министерство се хвърлиха да го опровергават.

В доклада на “Софийска вода”, с който “Труд” разполага е посочено, че освен от неизправен кран, който от години не се затварял и изпускал огромни количества вода, в “Стомана Индъстри” са разчитали и на байпас от магистрален водопровод за питейни нужди.

Експертите на “Софийска вода” са констатирали “отклонение от магистралния водопровод от Пречиствателната станция за питейна вода към напорен резервоар Могиличе за “Стомана Индъстри”, което е в двора на индустриалното предприятие и не се ограничава по време на изпълнението на режима”. Това означава, че докато перничани са подложени на жесток режим на водата, в “Стомана Индъстри” нерегламентирано и в нарушение на забраната са крали вода от магистралната тръба. Няма яснота какъв кран точно постави в сряда екипът на “Софийска вода” – дали на мястото на байпаса или там, където имаше повредена спирателна арматура. Новопоставеният тритонен кран обаче се намира на територията на “Стомана Индъстри” и за да се стигне до него, трябва да се премине през охраната на предприятието. Следователно няма никаква гаранция, че и в бъдеще заводът няма нерегаментирано и безплатно да продължи да точи вода от язовир “Студена”.

Няма отворени кранове. И кранът и савакът са затворени”, увери вчера строителният министър Петя Аврамова. Тя увери, че на всички тръби, подаващи вода към потребители има водомер, включително и в двора на “Стомана”. Аврамова се опита да опровергае и доклада на “Софийска вода”. Според нея било невъзможно да изтичат по 290 л в секунда от язовир “Студена”.

Статистика

Още от януари има проблем с язовира

Още от януари 2019 г. има проблем с язовир “Студена”, става ясно от данни на екологичното министерство (виж данните в таблицата). Водоемът е бил запълнен едва на 46%. Никоя от институциите, имащи отношение към проблема не е взела мерки. Любопитна подробност е, че през ноември, когато стана ясно, че започва воден режим е регистрирано рекордно количество изразходваната вода от язовира – 1,9 млн. кубика. Така в началото на декември запълняемостта на “Студена” е едва 9,14%, а според експерти, за да се достигне ниво, при което да се отмени режима на водата, ще са необходими минимум 8 месеца.

Работник във ВЕЦ “Студена”:

Вървим към бедствено безводие

Безводието е на лице от миналата година. Пролетното топене на снеговете не можа да напълни язовира”, коментира пред “Труд” работник в ВЕЦ “Студена”.

Водопроводна мрежа е разнебитена, по нея се губят допълнителни количества вода от ВЕЦ-а до пречиствателна станция. Тази мрежа е положена с построяването на язовира през 1956 г. И досега не е подменяна основно. Правени са само частични ремонти. В пречиствателната станция има кран, който смениха вчера. Едно време всички заводи от промишлената зона на Перник се захранваха от тук, знаете феромагнити, завод Пектин, Завод “Благой Попов”, “Стомана”, ТЕЦ-а, мините, всичкото това се захранваше от “Студена”. Като замря всичко къде са отишли водите на водоема? Селата на времето бяха със собствени водосборни води и ги закачиха към язовира, защото явно е по удобно и по-лесно, вместо да се поддържат месните води. Това са Дивотино, Люлин, Мещица, Драгичево, доколкото знам и него го вързаха към тръбата. Обвиняваха ВЕЦ-а, че отклонява водите, а то се вижда черно на бяло как влиза тръбата вътре, върти турбините и после се връщат обратно в тръбата. Сега ВЕЦ-а е спрян. И от тук политическите игри изиграха лоша роля… Никой не посмя да наложи воден режим преди изборите. Така положението върви към бедствено безводие. Частично проблемът може да се реши, ако селата се върнат да към собствените си водоизточници”, разказа той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари