Когато ти отнемат и водата

0
Колко още ще се държат възпитано и зряло хора, на които в последните 30 години само е взимано?
Колко още ще се държат възпитано и зряло хора, на които в последните 30 години само е взимано? Снимка: Stock/Getty Images

Много се изговори за кризата в Перник, много варианти на решения се предложиха, много спасители се появиха, много виновни бяха нарочени.

От всичко по много. Да погледнем фактите, пише Милена Милошева в News.bg.

През април 2019 г. бившият вече ръководител на ВиК Перник Иван Витанов информира кмета на Перник (тогава Вяра Церовска) и Министерство на околната среда и водите, че обемът на яз. "Студена" е притеснително малък.

В началото на септември 2019 г. Станислав Владимиров, тогава народен представител, сигнализира чрез медии и социални мрежи за критично ниското ниво на яз. "Студена". На първата парламентарна сесия той поставя пред Министерство на регионалното развитие и благоустройството (принципал на водните дружества в страната) въпроса за предстоящо безводие в Перник. Отговорът на министър Петя Аврамова е, че по - малкото количество вода се дължи на сушата.

През октомври 2019 г., когато страната вече е в предизборна кампания за местните избори, Иван Витанов отново изпраща писма до институциите за предстоящия много сериозен проблем с водата в Перник. Писмата са адресирани до областен управител, кмет на община и Общински съвет. В показанията си след разследването на Специализирана прокуратура за водната криза, Витанов заявява, че отговор не просто не е получил, а дори е бил смъмрен за съдържанието на писмата. В този предизборен момент Перник има временно изпълняващ длъжността кмет в лицето на Севделина Ковачева, тъй като тогавашния титуляр - Вяра Церовска, е кандидат за нов мандат. Обяснението защо не са предприети мерки нито от временния кмет, нито от други институции може да бъде само едно - предизборна кампания.

Почти веднага след встъпването в длъжност на новия кмет Станислав Владимиров, той разписва воден режим за община Перник, предложен му от ВиК дружеството.

От там насетне следват всякакви спекулации, интерпретации, политически разпри, скандали, оставки, обещания, спасения, отпускане на средства от държавата.

Освободена от длъжност е областният управител на Перник Ирена Соколова (по закон тя е и председател на ВиК - асоциацията), уволнен бе и шефът на ВиК - дружеството Иван Витанов. Преди няколко дни Специализираната прокуратура отведе министърът на околната среда и водите Нено Димов за разпит и той остана в ареста, така и до днес той остава под стража, а държавното обвинение го посочи за виновен за кризисната ситуация, в която изпадна Перник. Димов вече е бивш министър.

Градът, за който се разказват най - много вицове и се носят митове и легенди за "коравите" перничани, се оказа поставен на колене. Перник изгуби много в годините на прехода. От индустриално сърце на България и "градът на черното злато", който даваше работа и осигуряваше жилища на хора от цялата страна, днес статистиката сочи, че 25 000 перничани пътуват всеки ден за работа в столицата. "Ако не беше близо София, сме загинали" - реплика, която често може да чуете в Перник. Е, днес вече на перничани им отнеха и водата.

Източен ли е яз. "Студена" заради ремонт на язовирната стена, заради който Световната банка отпуска 32 млн. лв. през 2016 г.? Този ремонт започва през лятото на 2017 г. и трябваше да приключи през ноември 2018 г., но срокът е удължен до края на 2019 г. Максималният обем на "Студена" е 25 млн. куб.м, но заради лошото състояние на стената МОСВ забранява в последните години да се пълни повече от 21 млн.куб.м. Последно е бил с такъв обем юни 2018 г. Започва контролирано източване, а обяснението за него са обилните дъждове. В същото време се извършват и голяма част от ремонтите дейности по стената и водовземната кула.Тогавашният министър на регионалното развитие Лиляна Павлова съобщава, че ремонтът се извършва по най - добрата технология, подводно, с водолази. В изявлението й също така, се подчертава, че това гарантира по - добро качество на водата и че няма опасност перничани да останат без водоподаване. Малко над две години по - късно, Перник е във воден режим, със съвсем реално съществуващата опасност проблемът да стане хроничен.Напълно нормални и обясними са подозренията на местните, че стената на яз. "Студена" не е ремонтирана с подводна технология и едни милиони за пореден път са изчезнали някъде.

Защо не са взети мерки при първите индикации, че обемът на единствения източник на питейна вода за община Перник намалява застрашително? Това е въпрос, който перничани също си задават ежедневно. В последния месец част от вината за липсващата вода бе хвърлена на "Стомана Индъстри" и "Топлофикация - Перник".

Не е луд обаче този, който яде баницата, а този който му я дава.

Водите са изключителна държавна собственост и държавата отговаря за провеждането на политика за тях и тяхното опазване. От тук, следващият въпрос с огромно значение е кой позволи индустриални предприятия да използват питейна вода за промишлена? С чие разрешение са премахнати тръбите от яз. "Пчелина", строен 70 - те години именно за нуждите на индустрията в Перник, водещи към "Стомана"? С чий подпис се е случило това?...

Въпреки всичко, перничани се държат. Организират мирни протести, категорично призовават да няма провокации на тях, не нападат излишно, не преувеличават. Искат всички виновни да си понесат отговорността (защото не е само бившият министър Димов виновен) и кризата да бъде разрешена по най - добрия възможен начин.

Колко обаче още ще се държат възпитано и зряло хора, на които в последните 30 години само е взимано? Едни 35 млн. лв. (макар и Перник да е благодарен) и една тръба за аварийна връзка с "Белмекен" от Министерския съвет не могат да компенсират 30 години разграбване.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари