Скопие: След срещата Захариева-Османи ще има среща Борисов-Заев

0
Първото двустранно посещение на македонският външен министър Буяр Османи ще бъде в България
Първото двустранно посещение на македонският външен министър Буяр Османи ще бъде в България Снимка: БГНЕС

След срещата ми с българския външен министър Екатерина Захариева очаквам да се проведе и среща между премиерите на Македония и България Зоран Заев и Бойко Борисов.

Това заяви македонският външен министър Буяр Османи, цитиран от МИА и БГНЕС.

Той каза, че първото му двустранно посещение ще бъде в България. Това е послание само по себе си, тъй като показва, че подобряването и поддържането на отношенията с нашите съседи, включително България, е наш сериозен интерес и приоритет, подчерта той.

В петък заминавам на официално посещение в България, като срещата с моята колега Захариева ще бъде първата ми двустранна официална визита като министър на външните работи и очаквам да отправим послание за приятелство, за взаимна подкрепа и в името на общия интерес за европейското бъдеще на целия регион. Това посещение е и в изпълнение на първия приоритет от моята мисия като ръководител на дипломацията, а тя е активен принос в поддържането и развитието на добросъседските отношения”, заяви Османи.

По време на срещата ще бъдат обсъдени всички въпроси в подкрепа на създаването на условия за нормалното функциониране на Съвместната експертна комисия дори по време на ограничителните мерки заради пандемията, както и премахването на всички пречки пред засиленото политическо и икономическо сътрудничество между двете страни.

Със Захариева ще бъде обсъдено и съвместното председателство на Софийската среща на върха на Берлинския процес, предвидена за началото на ноември.

Предстоят две работни сесии между министрите на вътрешните работи и министрите на здравеопазването. Очакванията са, че засилената политическа дейност в рамките на Берлинския процес и предстоящите посещения ще допринесат за справяне с предизвикателствата, които пречат на задълбочаването на политическото сътрудничество и приятелството между двете държави, които са абсолютно безспорни.

Според Османи, засилването на комуникацията на политическо ниво ще премахне предразсъдъците, които, както той посочи, може да са възникнали междувременно, вероятно заради пандемията и изборите.

След срещата между външните министри предстои такава и между премиерите на България и на Северна Македония, като очакванията са, че тогава ще се премине към нов режим на комуникация със съседите.

Оптимист съм, че по този начин ще успеем да преодолеем всички съществуващи различия, въпреки че инструментите в рамката за преодоляване вече са дефинирани в договора за добросъседство, но става въпрос за внасяне на нова енергия, нова динамика в изпълнението на споразумението”, каза Османи.

Договорът с България съдържа задължения и за двете страни.

Основното задължение на България е член 2 от Договора, който предвижда подкрепа от страна на Република България за евроатлантическата интеграция на Република Северна Македония. „Ние смятаме, че това е важна част от отговорностите и това се спазваше досега.”

Османи заяви, че очаква същият ангажимент да се повтори и по отношение започването на преговорите за членство с ЕС.

Нашите задължения, напомня Османи, които са дефинирани в член 5, параграф 2 от Договора, всъщност са взаимни и гласят, че ще бъдат сформирани комисии от историци, които ще разглеждат въз основа на исторически факти различните тълкувания на исторически събития. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари