Скок в цената на парното ще има, въпреки казуса с природния газ

0
Но ще е 30, а не 50%
Но ще е 30, а не 50% Снимка: БГНЕС

Засега катастрофата на топлофикациите се размина, но бизнесът е недоволен, че за него няма намаление

С 20-30% ще поскъпне парното от 1 януари въпреки задържаната цена на газа и дори лекото поевтиняване с 1,44% за ноември спрямо октомври. Това прогнозира Кирил Темелков, изпълнителен директор на Българската газова асоциация, цитиран от вестник 24 часа.

Други експерти в енергетиката също се спряха на този процент при поскъпването, който всъщност се завъртя в публичното пространство още в началото на октомври. И това е логично, защото тогава цената беше 94,54 лв. за мегаватчас, а ноемврийската за регулирания пазар – за газоразпределителните дружества и топлофикациите, стана 93,19 лв. вместо предварително заявените от “Булгаргаз” 124,76 лв. Така на практика газът не поскъпна, а цената му леко бе намалена.

Всички експерти, включително и такива на високи правителствени позиции в енергетиката, признават, че ако бе прието предложеното поскъпване за ноември с над 32%, това би било катастрофално за топлофикациите.

За тях на 1 юли регулаторът определи цена на газа от 47,11 лв. за мегаватчас. Това би означавало от Нова годината парното да поскъпне с минимум 50% при цена на газа от над 120 лв. за мегаватчас.

Задаващото се поскъпване между 20 и 30% е изчислено при средна цена на газа от 1 юли до 31 декември от 77-78 лв. и с калкулирани котировки на квотите мръсен въздух, които също се вдигнаха значително.

Темелков се надява на успокояване на пазара в Европа, след като само с изявлението на руския президент Владамир Путин за увеличение на доставките от 8 ноември цените са паднали.

В понеделник шефът на “Булгаргаз” Николай Павлов обясни, че намалението на цената на газа е станало възможно след преговори с “Газпром Експорт”. В резултат българските потребители ще платят с 40 млн. долара по-малко в сравнение с това, ако цените се бяха вдигнали.

Павлов отказа повече информация заради изисквания за конфиденциалност. Запознати коментираха, че става въпрос за неизползвани от България количества от миналата година, когато природният газ струваше между 19 и 28 лв. за мегаватчас. Явно договореността между двете компании е постигната между внасянето на първото и второто заявление за ноември.

Експерти обясниха и схемата с допълнителните количества. През миналата година потреблението у нас е било ниско заради топлото време и не са взети количествата по договор. Но те са били платени, защото действа схемата “вземай или плащай”. Така е направено изчисление във формулата за цената на газа 70% от количествата да се калкулират по миналогодишните ниски цени, а 30% - по настоящите на световните борси. Имало е предложения вземането на неизползваните количества да се отложи за пролетта догодина, тъй като в момента в цента на газа петролният компонент се пресмята 9 месеца назад и тя още е ниска. Направеният анализ обаче установил, че с очакваното падане на котировките на газа на световните пазари през пролетта на 2022 г. България може да се окаже тогава с по-високи цени.

Бизнесът обаче реагира остро на обявеното намаление на газа, защото се оказа, че то ще засегне само битовите потребители. Цената за индустрията по договорите с “Булгаргаз” е 119,87 лв. за мегаватчас. Тоест предприятията, които са сключили договори за газовата година, която започва от октомври, ще плащат за ноември с 27% повече.Кирил Темелков обяснява, че цената за индустрията по тези договори се определя от заявлението на “Булгаргаз”, внесено в първия ден на месеца, а не от тази, която определи КЕВР за регулирания пазар.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари