Скандален случай с ваксини във Варна

0

Ваксини "Пентаксим" (Pentaxim), които е трябвало да бъдат поставени на бебета, са оставени на земята и стоят там неясно колко време.

Това твърди майка от Варна, която е чакала за консултация пред кабинет на личния си лекар в ДКЦ Чайка.

"Като отидох, имаше 4 души пред кабинета, попитах кой е последен и зачаках. След 10 мин. чакане попитах дали има изобщо някой вътре, жената преди мен каза, че не знае. Отидох до вратата да чукна, пробвах да отворя, заключено беше... и виждам в краката си на земята кутийка и бележка под нея", разказва майката.

Тя попитала кой е оставил нещата, а хората отговорили, че когато са дошли, те вече били на земята. "Направих снимките, след 10 минути дойде лекарката. Започна да отключва и буквално щеше да ги стъпче," каза още майката за Actualno.com

Жената направила забележка, че ваксините трябва да се съхраняват в хладилник, а лекарката ѝ отговорила, че току що са ѝ ги оставили. "От моето отиване, това "ей сега" е 20 минути поне", уточнява свидетелката на случая. По думите ѝ, по време на престоя ѝ в кабинета лекарката все още не е прибрала ваксините в хладилника. "Пентаксим" е комбинирана петкомпонентна ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш с ацелуларна, компонента, инактивирана полиомиелитна ваксина, конюгирана ваксина срещу хемофилус инфлуенце тип Б. Съгласно листовката, публикувана в Изпълнителната агенция по лекарствата, ваксината трябва да се съхранява при температура в хладилник от 2 до 8 градуса.

Припомняме, че едни от двата най-тежки случаи на пострадали от тази ваксина са Младен от Варна и Светльо от Бургас. Техните родители вече втора година събират средства за лечение на децата си.  За подобен случай споделя и друга майка, станала свидетел на неработещ хладилник с ваксини в лекарски кабинет. Жената разказва, че преди няколко месеца при посещение при личния лекар се оказва, че цял ден е нямало ток и медицинските работници са следели кога ще дойде по хладилника за ваксините, видно неработещ. 

Сигнали за нежелани реакции у нас почти не се регистрират от лекарите, но всеки родител може да изпрати сигнал до ИАЛ, ако детето му се почувства зле след поставянето на ваксина

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари