Скандален сигнал за ударна кражба в МВР

0

Полицаите бранят с незаконни протести социалните си придобивки, а мълчат за корупцията, прояла системата, за това алармира Faktor.bg.

Докато служителите и синдикатите в МВР се опитват силово да убедят държавата и обществото, че трябва да се запазят социалните им придобивки без да се правят реформи, в някои поделения на министерството се краде ударно и се източва държавният бюджет в личните джобове на играчи.

Faktor.bg получи скандален сигнал за изразходване на хиляди левове срещу раздути покупки в санаториума на МВР в град Хисаря. От близо година там текат ударни ремонти и подмяна на оборудване. Цялата офанзива започва, след като в началото на миналата година е назначен нов директор на санаториума – д-р Георги Геров. Лечебното и балнеоложко заведение, предназначено за служители от системата, е на подчинение и под шапката на МВР болница, която се ръководи от бившия червен депутат Илия Баташки.

От свой източник, работещ в администрацията на санаториума Faktor.bg получи копие от акт за наличност на материални активи, заведени на обща стойност 94 793 лева. Документът е издаден в началото на този година и включва разходи за климатични системи, видеонаблюдение, вентилационна система, термопомпа, топлообменник, компресор, снегорин и т.н. Изключително любопитни са покупките, с номера 5 и 7 във въпросния документ. Така например, оказва се , че лечебното заведение е закупило термопомпа реверсна № 3261856, един бр. на

космическата сума от 19 200 лв.

Невероятна изглежда и цената на топлообменник - тип колонен GRF 60, който струва 7998 лв. От този модел са взети два броя, фактурирани на стойност 15 996 лв. Надутите цени веднага направили впечатление на персонала, а кратка справка в интернет, в страниците на фирмите вносители на тези съоръжения и по търговската мрежа показва, че въпросната помпа, в най-скъпата си вариация се предлага на цена от 774 лв., а същият климатик реално струва 2699 лв. Така излиза, че „уникалната“ помпа е закупена на почти 20 пъти по-висока цена, а топлообменникът е 3,5 пъти по-скъп.

Ако в случая не става дума за неволна техническа грешка или недобросъвестно отношение на чиновник, то от парите, които данъкоплатците дават на МВР, само по този документ са

откраднати най-безочливо 28 924 лв.

Те, примерно, можеха да стигнат за нови кубинки на няколко областни дирекции, но са потънали вероятно в джоб на корумпиран служител.

За работещите в санаториума обаче това не са единствените смущаващи нарушения, които се набиват на очи след идването на новия шеф.

Твърдят, че има извършено боядисване на около 120 кв. м. за 35 бона. Поставен е нов ламиниран паркет върху площ от около 150 кв. м. за няколко десетки хил. лв. Говори се, че реално кв. м. е струвал 3,90 лв., но отново е изписана по-висока цена. Най-парадоксалното обаче е, че с ламината е покрит напълно здрав и запазен дъбов паркет, от годините на соца, който спокойно е можел само да бъде пренареден, изчистен и лакиран, за да излезе ремонтът по-тънко на данъкоплатците. Освен това на персонала било разпоредено да казват, че те са поставяли ламината, но реално работили роми от Пазарджик. Въздуховодите на санаториума също не са сменяни, а само продухвани, но служители смятат, че е изписан ремонт като за нови. Твърди се, че е закупено и скъпо медицинско оборудване също на съмнителни цени, а в перлените вани човек над 100 кг. не може да влезе. Служителите обаче нямат достъп до документи и фактури, пазят се строго под ключ. За всички обаче е ясно, че разходите без одобрение от шапката – МВР болница в София, не могат да минат. Освен това санаториумът има назначен персонал за поддръжка, но се предпочитат външни изпълнители.

В същото време новият шеф на санаториума се държи като собственик, живее като феодал в заведението, въпреки, че няма право на това. Готвят му специална храна, посреща лични гости, включително и шефа от София. Почти всички доставки за лечебното заведение пък минават през

няколко фирми от Самоков,

които вероятно са свързани, както и през дружество на роми от Пазарджик. Служители твърдят, че освен фиктивни вътрешни одити, външна ревизия на санаториума не е правена от години, а това създава предпоставки за тежки злоупотреби.

Д-р Георги Геров е стар партиен кадър на БСП, бил е управител на МЦ “Св. Екатерина" - Пазарджик, а преди това директор на РЦЗ-Пазарджик. Сам се хвали пред подчинените си, че е близък с големия шеф Илия Баташки, били съученици или състуденти, имали и вили в село Пателеница, а инак и двамата са от с. Дебращица. Всъщност Пазарджик е топлата връзка между Баташки и Геров.

Илия Баташки пък стана популярен като депутат социалист, със склонност да налита на бой в пленарната зала по време на 38-ото Народно събрание. По-късно той напусна парламента и с личната протекция на министър Цветлин Йовчев зае зам.-директорския пост на МВР болница, а малко по-късно стана и шеф на ведомствената болница. Административният трик е бил като зам. директор първо да придобие ранг на държавен служител, преминавайки необходимите медицински тестове и проверка за получаване на допуск до класифицирана информация.

Баташки е хирург и от 2005 г. до 2009 г. ръководи университетската болница в Пловдив "Свети Георги" преди да бъде уволнен от първия здравен министър в кабинета "Борисов" – Божидар Нанев. След това поема общинската болница в града "Св. Пантелеймон", откъдето се отправя към политиката. Името му нашумя преди години и покрай собственото му признание, че през 2000 г. е присъствал на рождения ден на покойния вече Саддам Хюсеин и изпратил на екзекутирания иракски диктатор личните поздрави на тогавашния лидер на БСП, а след това и на президента – Георги Първанов.

Когато назначението на Баташки стана факт, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира в Пловдив: "Баташки, пловдивският герой, толкова добре ръководи Университетската болница в Пловдив, докато я оглавяваше, че й остави 30-40 милиона дългове. Сега ще докара и болницата на МВР до това състояние и ще я фалира. Такива са им всички назначения", (цитиран от Plovdiv24.bg).

Съмненията за злоупотреби в санаториума на МВР в Хисаря вероятно не са изолиран случай, а практика за облагодетелстване и в други звена на тресящата се от скандали система на МВР. Но ако

с юнашки темпове се краде в МВР,

няма как обществото да разчита, че родната полиция ще хваща крадците и бандитите, и ще пази парите и интересите на гражданите. Случаят е показателен, че контролът в силовото ведомство е неефективен, а ръководство е неспособно да овладее проблемите и да проведе спешна и качествена реформа. Не може служителите в сектора силово да налагат запазването на социалните им придобивки във всички звена, а да нехаят как се разходват бюджетните средства и получават ли гражданите услугата „сигурност“, за която плащат.

Faktor.bg публикува скандалните документи заради големия обществен интерес към сектор „Сигурност“. Ако в санаториума в Хисаря не бъдат извършени спешни проверки, включително и от независими институции като ДАНС и прокуратурата, съществува реална опасност много от доказателствата да изчезнат или да бъдат укрити, а така поредните съмнения за грабеж на държавата да останат ненаказани.

В галерията:

1. Акт за налични материални активи

2. Закупеният на тройна цена и монтиран в санаториума климатик

3. Оферта от независим търговец с реалната цена на климатика

4. Параметрите на закупения климатик

5. Картата с инструкции и характеристики на закупената 20 пъти по-скъпа помпа

6. Оферта от независим търговец с реалната цена на помпата

Източник: Faktor.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари