Системата за спешни повиквания 112 ще изпраща съобщения за бедствия

0
Предвижда се изграждане на следващо поколение на 112 - ЕНЧ 112, което включва развитието, надграждането на системата с нови услуги
Предвижда се изграждане на следващо поколение на 112 - ЕНЧ 112, което включва развитието, надграждането на системата с нови услуги Снимка: БГНЕС

Националната система за спешни повиквания 112 ще бъде обновена, съобщи директорът на дирекцията в МВР Цветомир Цеков. Има проект системата да изпраща автоматично имейли и съобщение при национални бедствия и аварии, допълни той.

"Предвижда се изграждане на следващо поколение на 112 - ЕНЧ 112, което включва развитието, надграждането на системата с нови услуги", обясни Цеков.

Така ще има възможност системата да предава видео, глас, изображения, както и сигнали от различни датчици, които предупреждават за опасност.

"Една част от тази система и от концепцията за развитие е така наречената услуга "ривърс 112", която е система за гласово оповестяване на локално ниво и свързаността със системите, които участват в оказване на помощ при бедствия и аварии", каза Цветомир Цеков.

Услугата "ривърс 112" бе обсъдена и гласувана и от Европейския парламент през лятото на 2017 г. Тя предвижда локално предупреждение за потенциални опасности – както природни бедствия, така и свързани с човешка дейност като тероризъм например. Хората ще бъдат предупреждавани със съобщения на телефоните си. По този начин ще могат да се евакуират навреме или да избягват близки зони, засегнати от бедствия, аварии.

Източник: Дневник
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари