Сирни Заговезни в Мартен

3

Днес жителите на град Мартен отбелязаха Сирни Заговезни – Ден за прошка.

Гости на събитието бяха Пламен Нунев – народен представител, Стефко Бурджиев – Областен управител на Област Русе, Пламен Стоилов – кмет на Община Русе и др.

Кметът на град Мартен Димо Тонев приветства всички жители и гости събрали се на поляната в центъра на града, като отбеляза: „ Сирни Заговезни е един от най-големите християнски празници, на които църквата повелява вярващите да прочистят душите си, да изпълнят с мир и любов сърцата си. Сирни Заговезни поставя началото на най-продължителния пост през годината – дни на въздържание и смирение. Той е важен зимно-пролетен празник в народния календар, който не е на постоянна дата и се пада седем седмици преди Великден, винаги в неделя. Празникът се нарича още Прошка. Според народните вярвания на този ден небето и земята си прощават, а щом те могат да го направят, могат да го направят и хората. Според православния календа Сирни Заговезни е празник на всеобщото опрощение, на възтановяване на човешката взаимност и уважение. От стари времена прошката е символ на човешкия морал и благородство...”

По стара традиция жителите на Мартен бяха направили чучело – символ на отиващата си зима и прогонването на злите сили, което според ритуала, изгориха в огнената клада.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари