Сирене под 9 лева няма как да е от мляко

1
България е с една от най-ниските хранителни култури
България е с една от най-ниските хранителни култури

"В голяма част от консумираните у нас сирена или има вложени растителни мазнини, или са направени изцяло от растителни мазнини."

Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров.

България е с една от най-ниските хранителни култури. Едно домакинство, ако яде истинско сирене, с 50 стотинки на ден му излиза по-скъпо, отколкото ако яде сирене с растителни мазнини.

В сиренето се слагат имитиращи продукти не само защото са по-евтини, а защото съдържат вещества, които абсорбират водата. Т. нар. тарикат потребители дават половин цена за два пъти по-скъпа храна, заяви Зоров.

Ще поискаме в българските млечни продукти да се забрани изцяло влагането на растителни мазнини, подчерта той. По думите на Зоров, държавата трябва да инвестира в подобряване на културата на хранене. Колкото и да отричаме социализма, по време на този строй качеството на храната беше на много по-високо ниво, както и контролът.

А в момента компромиси с този контрол има дори и в някои от развитите страни в Европейския съюз, коментира шефът на Асоциацията на млекопреработвателите. Зоров е категоричен, че трябва да има засилени и повсеместни проверки на Агенцията по храните в магазините.

Той посъветва потребителите да се ориентират за качеството на сиренето по цената. По думите на Димитър Зоров, няма как сирене под 8-9 лв. за килограм да е направено от мляко.

Източник: Бтв
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари