Синдикалист: Протестиращите са гневни, защото са поставени на ръба

1
Валентина Васильонова коментира протеста на фермерите
Валентина Васильонова коментира протеста на фермерите Видео: NOVA

Валентина Васильонова коментира протеста на фермерите

Парите за земеделието и работещите в сектора, и проблемите в бюджета коментира Валентина Васильонова, председател на Федерацията на независимите синдикати в земеделието към КНСБ, в студиото на „Денят на живо“ по NOVA NEWS. Тя поясни, че като синдикати ние всяка година участват в бюджетната процедура със становища, позиции, наблюдаваме процеса с цел политиката по доходите в земеделието да бъде устойчива и във възходяща посока.

Експертът уточни, че в синдикални структури са основно работещи служители в системите на Министерството на земеделието. Това са високо квалифицирани специалисти - Агенцията по храните, Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури, Изпълнителна агенция борба с градушките, Напоителни системи, Държавен фонд земеделие, Селскостопанската академия, допълни тя.

В проекта за бюджет, в разходи за персонал, има минимално увеличение, което единствено отчита ръста на минималната работна заплата и повишението на минималния осигурителен доход, заяви Васильонова. Това увеличение от 3 милиона лева абсолютно не отговаря на нашите очаквания, нито на очакванията на обществото за достойни доходи, посочи тя.

Протестиращите са гневни, защото са поставени на ръба, каза Васильонова. Тя допълни, че българското животновъдство и българското производство на плодове и зеленчуци е изправено пред огромни предизвикателства, независимо от огромните финансови потоци, които текат там.

Изключителният проблем с газа, цената на горивата, цената на препаратите, войната в Украйна, банкрута на българското химическо производство и невъзможността да се внасят торове от други страни – всичко това оказва влияние, посочи експертът. Това поставя на колене хората, а трудът им е много тежък, допълни тя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари