Синан Хебибов: Нека не допускаме предубедеността към различното да си каже думата

2

Заместник областният управител на Русе Синан Хебибов участва в международна конференция, посветена на културното различие.

Считам, че днешната инициатива ще допринесе за по-ясната разпознаваемост на Русе и региона, в чийто международен профил винаги се е вписвало етническото и религиозно многообразие. Този град е бил и вярвам, че ще продължи да е пример за толерантност. Всъщност за мен докосването до дадена култура дава много прекрасни възможности, сред които опознаването на съответния бит, традиции и въобще начин на живот. Срещата с различното трябва да се приема като шанс! Нека не допускаме предубедеността да си каже думата, защото така само ще загубим! Различието не е белег на заплаха, напротив то е източник на синергия за развитие!“, каза Хебибов в обръщението си към присъстващите.

Също така заместник областният управител пожела здраве, късмет и все повече успехи на участниците и изрази увереност, че сътрудничеството между образователните и научни институции, държавната и местната власт ще продължи да бъде надграждано и ще доведе до все по-осезаеми промени в положителна посока. „Търсете отговори на всеки един въпрос и не се притеснявайте от предизвикателствата! Те могат да ви забавят, но не и да ви спрат, защото имате най-ценния ресурс – знанието!“, допълни още той.

Не на последно място Хебибов изрази както личната си подкрепа, така и тази на областния управител Борислав Българинов за развитието на Русенския университет и Българо-Румънския Интеруниверситетски център Европа

Днешното събитие събра над 30 международни студенти и млади учени от Европа и Азия. Сред тях имаше представители не само от България, но и от Румъния, Сърбия, Украйна и дори Индия, като за неможещите да присъстват, както и с цел спазване на противоепидемичните мерки, беше осигурена видеоконферентна връзка.

Домакин на събитието, което се проведе в Русенския университет, бе ректорът чл.-кор. проф. дтн Христо Белоев, а негови организатори са директорът на БРИЕ доц. д-р Мими Корнажева, както и председателят на Международно дружество „Елиас Канети“ проф. дфн Пенка Ангелова.

Приветствие към участниците отправи и заместник-кметът по хуманитарни дейности на Община Русе Енчо Енчев. Той отбеляза, че съвместно с РУ „Ангел Кънчев“ са разработвали, участвали и защитили множество програми и проекти, свързани с приобщаването на хората с различен майчин език и винаги са насърчавали обмена на опит, идеи, културни и всякакъв тип традиции. „Именно общото и единението в социалния, политическия и културен живот на етносите ни карат да бъдем един пъстър и космополитен град“, добави още той.

Ректорът чл.-кор. проф. дтн Христо Белоев припомни исторически факти за живота в Русе, а проф. дфн Пенка Ангелова постави акцент върху мултикултурния характер на населеното място и приноса на университета към европейската общност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари