„Син карс“ ще роботизира фабриката в Русе с пари от борсата

2
Българският производител на електрически коли ще опита да пласира 2 млн. акции на фондовата борса на 1 юни
Българският производител на електрически коли ще опита да пласира 2 млн. акции на фондовата борса на 1 юни

Българският производител на електрически коли ще опита да пласира 2 млн. акции на фондовата борса на 1 юни

Производителят на спортни състезателни автомобили и електромобили „Син карс индъстри“ е подала заявка за регистрация на сегмента „Пазар за растеж на МСП“ (BEAM) на Българската фондова борса, предава Economic.bg. Компанията ще предложи до 2 млн. акции с номинал 1 лв. всяка, като предлагането ще се проведе на 1 юни 2021 г. За успешно листване на българската борса трябва да бъдат записани минимум 250 000 нови акции. Мениджър на емисията е „ЕЛАНА Трейдинг“.

Търсеният капитал от новата емисия е предназначен за установяване на представителство на компанията в Германия, изграждане на роботизирана линия в завода в Русе за производство на шасита по модела ММ (Matrix Manufacturing). Също така е планирано да бъдат закупени машини и да бъде осигурен капацитет за серийно производство на електромобили в крайдунавския град.

Син карс индъстри“ е с капитал на стойност 18.5 млн. лв., като вече е привлякла извънборсово и първия си нов акционер - това е софтуерната компания „Ви ки ей солюшънс“ ЕООД, която придоби 500 000 акции. В момента се водят преговори и с други чуждестранни стратегически инвеститори, казват от производителя на електрически коли. Компанията има споразумения с VALOE – финландска технологична компания, специализирана в областта на фотоволтаичните технологии, с която има подписано споразумение за разработване и създаване на прототипи и масово производство на интегрирана фотоволтаична система за лекотоварния електромобил L CITY.

Друг важен партньор е френската компания MONDIAL, за които „Син карс“ разработи прототип за рикша TUK TUK върху платформата L CITY. Компанията скоро подписа и споразумение с „Милара интернешънъл“ ООД за разработване и индустриализация на електрически превозни средства.

Производителят на електромобили планира в следващите 5 години да внедри разработените тестови продукти и да развие капацитет за производство на големи серии – до 20 000 електромобила на година. Първоначално електрическите коли ще се предлагат основно в Германия, откъдето ще се осъществи и маркетинговата стратегия за всички пазари в Европа. Компанията съобщи, че вече е разработила възможности за разширяване на точките на сглобяване и дистрибуция в Белгия, Нидерландия и Великобритания. Междувременно ще продължава производството на състезателни автомобили.

За да се включи бързо на най-разрастващия се пазар – германският - а оттам и на европейския, „Син карс“ създаде немска компания L CITY Аutomotive GmbH, базирана в Мюнхен. Чрез нея се осъществява сглобяването на произведените в България шасита, които придобиват вече марка Made in Germany и това дава достъп за продажби на германския и другите европейски пазари, казват от българското дружество.

Важно е да се посочи, че Германия и другите европейски държави дават солидни бонуси за покупки на електромобили, за да стимулира намаляването на вредните емисии и „зеленото“ потребление.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари