Символичното заплащане на нощния труд е към края си

2
В момента за всеки час нощен труд работодателят дължи минимум 25 стотинки допълнително възнаграждение
В момента за всеки час нощен труд работодателят дължи минимум 25 стотинки допълнително възнаграждение Видео: bTV

Символичното заплащане на нощния труд е към края си.

Това става след дългогодишна битка на синдикатите, съобщи bTV

В момента за всеки час нощен труд работодателят дължи минимум 25 стотинки допълнително възнаграждение.

Сумата не е променяна от 2007 г., когато минималната заплата е била 180 лева - повече от 3 пъти по-ниска от сега.

Най-накрая социалното министерство предлага промени. Предложението е от догодина  минималната ставка за нощен труд да бъде обвързана с размера на минималната заплата, но да не е по-малко от 1 лев. 

Като охранител, на Никола Бенковски му се налага да работи и нощем. Дава по 7-8 такива смени в месеца. "Нощният труд е по-натоварен от гледна точка на това, че нашата работа е свързана с обири, кражби", отбелязва Никола Беновски. 

За нощен труд се зачитат часовете между 22 ч. вечерта и 6 ч.  сутринта. За всеки един се плаща допълнително поне 25 стотинки. Предлага се размера да зависи от минималната заплата, т.е. когато тя расте, да расте и плащането за нощен труд. Като има условие - сумата да е не по-малка от 1 лев за час. 

Това е една борба, която се проточи 3 години , ако бях открил квартален ресторант и работех вътре нощно време, можеше по-лесно да ми се случи работата. 3 години убеждавахме кого ли  не, че тия 25 стотинки минимално доплащане са абсурд, подигравка и каквото друго се сетиш" посочва Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа".

По данни на Евростат у нас над 8% от заетите или над четвърт милион души полагат нощен труд понякога. А други 150 хиляди - го полагат обикновено. Т.е. промяната засяга общо 437 000 работещи.

"Има много професии, които полагат нощен труд – в сферата на здравеопазването, така и в сферата на отбраната, на сигурността, на промишлеността, вярваме, че ще бъде възможност за по-достойно възнаграждение на хората, които го полагат", отбелязва Деница Сачева, министър на труда и социалната политика. 

За Никола това означава около 50 лв. допълнително на месец.

"Мисля, че ще  е по-добре спрямо сега, но като предложение бих предложил да се заплаща двойно на дневния понеже има липса на сън и е по-рисково да се работи нощем", отбелязва охранителят Никола Беновски.

Общественото обсъждане на предложението изтича на 6 юни. А промяната се залага да е в сила от януари догодина.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Жена се кара на мъжа си:
- Спри да пиеш и да лазиш, че детето гледа от тебе и трета година не може да проходи.

Харесай Дунавмост във Фейсбук