Симеонов затвори две култови заведения по Черноморието

0
Не става въпрос за вендета, в каквато бях упрекван, а за изпълняване на закона, заяви вицепремиерът
Не става въпрос за вендета, в каквато бях упрекван, а за изпълняване на закона, заяви вицепремиерът Видео: Флагман

Две от емблематичните нощни заведения по Южното Черноморие – „Хедон” в Созопол и „Какао бийч” в Слънчев бряг са запечатани след заповеди на РЗИ-Бургас в петък вечерта, съобщи вицепремиерът Валери Симеонов.

В събота сутринта ви информирахме, че хитовите клубове отменят програмите си за петък и събота, както и гостуванията на известни диджеи, което е необичайно в разгара на сезона, обяснявайки го с технически неизправности. Наш репортер инспектира „Хедон” в Созопол  в събота следобед и  видя залепената на барплота заповед за спиране на работата, пише Флагман. 70 % от сигналите идвали от шумния Созопол.

Днес вицепремиерът Валери Симеонов съобщи подробности на извънреден брифинг в Областна администрация-Бургас, а до него застанаха областният управител Вълчо Чолаков и директорът на РЗИ Бургас д-р Георги Паздеров.

В началото на сезона направихме показна проверка на най-сериозните нарушители от миналата година – заведенията в зоната на Слънчев бряг-Юг, за да покажем, че това лято ще се предприемат сурови действия в тази посока. Въпреки тази демонстративна проверка и направени констатации и предписания, някои субекти продължиха да газят закона, смятайки, че той не се отнася за тях. Това наложи допълнителни проверки, повторни констатациии и се стигна до първите два случая в новата история на България - спиране на експлоатацията на обекти заради нарушаване на Закона за защита от шума в околната среда. Вече четвърти ден Какаовият плаж (Какао бийч клуб, б.р.) и заведението "Хедон" в Созопол са затворени. Не става въпрос за вендета, в каквато бях упрекван, а за изпълняване на закона. Наложихме крайната мярка, защото тези две заведения многократно са нарушили предписанията”, каза пред журналисти в Бургас Валери Симеонов.

Той припомни, че първата проверка е направена на 8 юни, издадени са предписания, които са приети и подписани от пълномощници. На 5 август е направена нова проверка и в двата обекта. Там е имало партита с диджеи, а по думите на вицепремиера децибелите били доста над нормата. В  "Хедон" и на "Какао бийч" имало няколко хиляди човека, които са били в откритите площи на плажа, разпоредено е спирането на звука, но и на двете места е отказано. „Въпреки предписанието те са продължили. Това доведе до заповедта за прекратяването на експлоатацията на тези две заведения”, подчерта Симеонов.

Вицепремиерът не знаеше дали заповедите са обжалвани пред Административния съд в Бургас. Това ще стане ясно до няколко часа. Ако бъдат потвърдени, то заведенията ще могат да отворят едва, когато монтират подходящо обезшумяване и докато "Какао бийч клуб" може лесно да изпълни предписанията, тъй като разполагат с  шумоизолираща стена, то това ще е невъзможно за "Хедон".

Директорът на РЗИ Бургас д-р Георги Паздеров съобщи, че от началото на туристическия сезон са издадени 84 предписания, 6 акта за административни нарушения и 22 заповеди за спиране на озвучаването след 23 часа.

„Голяма част от тези, които проверихме, спазиха предписанията. Мога да ви уверя, че днес Слънчев бряг няма нищо общо с предишната вакханалия”, допълни вицепремиерът Валери Симеонов и поясни, че едни и същи общини създавали проблемите с шума. Той визираше основно общините Несебър и Созопол, докато добрият пример бил Поморие, където кметът преди началото на сезона събрал ресторантьорите и хотелиерите и ги предупредил да спазват законодателството, което било налице. В Поморие имало ред и законност, както и спокойствие за почиващите.

Източник: flagman.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари