Симеон Сакскобургготски: Няма да съдя България за двореца "Врана"

0
Българският народ няма никакви вина за това, че дворецът "Врана" и други имоти на българското царско семейство са били отнети след 1946 г.
Българският народ няма никакви вина за това, че дворецът "Врана" и други имоти на българското царско семейство са били отнети след 1946 г. Снимка: БГНЕС

Българският народ няма никакви вина за това, че дворецът "Врана" и други имоти на българското царско семейство са били отнети след 1946 г. 

Това обяви бившият министър-председател (2001-2005) и цар (1943-1946) Симеон Сакскобургготски. Той няма да завежда дела срещу България за обезщетения, предаде БГНЕС.

Ето пълния текст на позицията, разпространена от неговия прессекретариат:

След решението на САС по делото за Дворец "Врана", отново се разпространиха злонамерени и стари слухове, че сега Царското семейство ще заведе дела за обезщетения, затова, че в годините са били лишени от правото да ползват собствените си имоти.

Никога не е имало, нито ще има каквито и да е претенции от страна на Царя и семейството му за обезщетения от такова естество. Негово Величество многократно е заявявал тази позиция по различни поводи.

Нещо повече – Царското семейство е напълно наясно, че режимът, установен след незаконния референдум от 1946 година в България е наложен от чужди сили. Следователно – не българският народ има вина и не той следва да плаща, каквото и да е обезщетение.

Също така следва да се повтори, че Дворецът "Врана", още откакто е върнат на Царското семейство с единодушното решение на Конституционния съд през 1998, се реставрира с лични средства на Царя и дарения на родолюбиви сънародници, за да се превърне в музей, посветен на Третото българско царство. Като такъв, той скоро ще бъде общодостъпен", се казва в позиция на Симеон Сакскобургготски.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, какво си купи днес от МОЛ-а?
- Няколко чифта бикини, че старите вече омръзнаха на целия град.

Харесай Дунавмост във Фейсбук