Симеон Сакскобургготски: В Москва пазят тайната за смъртта на баща ми

0
Опитах се да не търся никакво отмъщение
Опитах се да не търся никакво отмъщение

Архивите в Москва паят тайната за смъртта на баща ми - цар Борис III. Това каза Симеон Сакскобургготски в интервю за CNN и обясни, че това са единствените архиви, до които няма пълен достъп.

На въпрос дали е питал президента Владимир Путин, той отговори: "Не е приоритет, защото има и други теми. Но искам като син, не по друга причина, да знам какво точно е станало и да сложим точка. А сега все още имаме съмнения какво точно се е случило", каза Симеон.

Водещата Кристиан Аманпур интервюира бившия министър-председател на България в църква, а разговорът бе част от рубриката "Невероятни събди". "Чувствам се с 12 години по-стар от възрастта си, защото трябваше да бъда поне на 18, когато поех короната. 30 години след това започнах да търся из архивите какво точно се е случило, но никога нищо не открихме. Поне от това, което беше декласифицирано", каза Сакскобургготски.

Аманпур напомня как той е станал цар на 6-годишна възраст, когато цар Борис III, почива. Тема на разговора бе загадъчната смърт на монарха през лятото на 1943 година, малко след посещението му при Хитлер, който настоявал България да изпрати войска на Източния фронт срещу Съветския съюз. Борис III отказва.

"30 години след това започнах да търся из архивите какво точно се е случило, но никога нищо не открихме. Поне от това, което беше декласифицирано", споделя още Симеон. "Не е просто инфаркт", коментира още той.

"Привлякохме вниманието на много хора към България. Моят опит от частния сектор и отношенията ми с кралските дворове ни отвориха много врати. Това ни помогна да постигнем: а, Нато, и б, ЕС. Опитах се да не търся никакво отмъщение и мисля, че четирите години като премиер и сега се признават от хората като най-спокойните, най-предвидимите и като времена без партизанщина", коментира Сакскобургготски за управлението на България като премиер.

Източник: BIG5
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари