Симеон Матев: Над 95% от пожарите възникват заради човешка немарливост

1
Пожароопасният сезон е с 20% по-голям за последните 30 години
Пожароопасният сезон е с 20% по-голям за последните 30 години

Пожароопасният сезон е с 20% по-голям за последните 30 години

Над 95% от пожарите по света възникват заради човешка немарливост. Това обяви в студиото на „Здравей, България” по NOVA климатологът Симеон Матев. По думите му статистиката показва, че едва 5% от огнените стихии възникват зарази мълнии.

„Дори счупена бутилка може да причини пожар. При специален ъгъл на слънцето е възможно да се получи т.н ефект на лупата и да се запали. Високите температури съчетани със силен вятър и дълъг сух период са най-добрите фактори за възникване на пожари”, каза още Матев. И поясни, че пожароопасният сезон е с 20% по-голям за последните 30 години.

Най-много пожари у нас сме имали през 2012 г., когато е било най-горещото лято.

Междувременно, до края на седмицата условията за възникване на пожари у нас остават. Посоката на вятъра ще е от изток-североизток. Тоест, ако някъде възникне пожар, огненият фронт ще се изтегля на запад-югозапад. Последните 2 дни от месеца ще настъпи захлаждане и температурите ще се нормализират.

Ситуацията в Гърция с пожарите остава критична. Магистралата край Алексендруполис остава затворена. Обходният път беше отворен около 02:30 часа тази нощ. Десетки пътуващи прекараха нощта навън. Част от тях спаха на асфалта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари