Симеон Дянков: Ако утре влезем в еврозоната, активите на хората се увеличават с 30%

10
До края на този месец и началото на март служебният кабинет да внесе нов бюджет, призова Симеон Дянков
До края на този месец и началото на март служебният кабинет да внесе нов бюджет, призова Симеон Дянков

До края на този месец и началото на март служебният кабинет да внесе нов бюджет, призова Симеон Дянков

"Има неща, които могат да спомогнат дефицитът и инфлацията да са по-малки. На първо място това са огромните субсидии за бизнеса, които вече нямат смисъл и не бива да се дават на всички бизнеси. Те възлизат на 1,3 млрд. на месец, крайно време е субсидиите да се намалят поне наполовина или да са секторни. Става дума за общо 14 млрд. годишно". Това заяви за NOVA бившият финансов министър Симеон Дянков.

По думите му различните сектори използват електроенергия по различен начин, в някои не се използва толкова много. Субсидията обаче се получава за общите разходи в миналото, а не за обема на потребление. Печалбите на частния сектор у нас през 2022 година средно са се удвоили заради субсидиите. "Беше добър тактически ход служебният кабинет да изчака с бюджета, защото имаше апетити за харчове. До края на този месец и началото на март е време да вкарат нов бюджет, защото се вкарват нови фискални политики заради инфлацията. За мен отиваме на избори 2 в 1 през есента", коментира той.

Според него инфлацията се успокоява у нас, но по-бавно в сравнение с еврозоната. "Инфлацията не скача след влизане в еврозоната. В Хърватия за първия месец дори има спад. Нашата инфлация няма да спадне през януари заради социалните помощи и придобивки. Ще бъде същата, като до май - юни очаквам успокояване. 8,5% е инфлацията в еврозоната през декември, а у нас 14,3%. Очаквам да останем на същата цифра през януари. Кампании против еврозоната има във всички страни преди влизането. У нас обаче липсва комуникативна медийна кампания за разясняване. БНБ в момента спи по тази тема, няма активност. Ако България утре влезе в еврозоната, активите на гражданите и фирмите след година, година и три месеца, се увеличават с 30%", подчерта Дянков. И допълни, че в някои хранителни стоки у нас има спекула.

"В чужбина има същите продукти и може да се сравнява. В Брюксел същият кашкавал, който се продава тук, струва 15% по-малко. Поставянето на таван на цените се съмнявам, че ще проработи, но КЗК може да се намеси. Ако е нужно, в конкретен сектор може да се сложи таван на цените", отбеляза финансистът. А на въпроса дали би приел поста на финансов министър той лаконично отвърна, че сегашният се справя много добре.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    24
    Този съсел имаше любовница
    едно младо курве на което кученцето се казваше ДЖИДЖИ ! Тя казваше , МОНИ , ЦУНКАЙ ДЖИДЖИ !
  • 8
    23
    Дидо
    Верни неща, но е и за Вгъзражданските орки, вярващи на онзи циганин, гей Копейкин, който благодарение на тяхната заблуденост ще живее добре, а те ще си останат бедни и глупави!
  • -4
    22
    Ка
    Пумяр ще теглите заеми без контрол после хората ще ти връщат с данъците си защото държава няма икономика тя се издържа на заеми ,и следващия етап е да се вземе и тва дето е останало на Българина имуществото му като неможе си плаща данъците и на наше место ще се настанят чужденци ,Второто е 50 милярда седят заключени за гарант на Лева те също ще бъдат освоени от такива като тебе и твоите приближени плъхове !!!
  • -1
    21
    Люси
    Още помня тоя "голям икономист",как ни прецака като вдигна рязко с 3 години условието за пенсиониране. Сега ни пробутва Еврото. Ние ,пенсионерите пак ще оберем всички негативи на Евро зоната. Дянков,заминавай някъде далеч и не се връщай!
  • 2
    20
    Бунтата
    Как ще се увеличат активите на българите.Обяснете по-подробно беззаобикаляне!!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари