Силвия Великова е тазгодишният носител на наградата „Сирак Скитник"

0
Отличието ѝ бе връчено от вицепрезидента Илияна Йотова
Отличието ѝ бе връчено от вицепрезидента Илияна Йотова Снимка: Снимка: БНР

Отличието ѝ бе връчено от вицепрезидента Илияна Йотова

Журналистката Силвия Великова е тазгодишният носител на наградата „Сирак Скитник" на Българското национално радио (БНР). Отличието ѝ бе връчено от вицепрезидента на България Илияна Йотова тази вечер, на церемония в Първо студио на радиото, с която бе отбелязана и 89-ата годишнина на медията.

Благодаря на всички хора от „Преди всички“, които може би са причината аз днес да съм тук, на този подиум“, каза Великова. Тя благодари и на всички, които са ѝ помогнали в пътя ѝ като репортер. „Когато през 2004 година бях наказана от президентски репортер да стана съдебен репортер, ми беше много трудно. Но си казах: „Ти няма да се откажеш“. И всъщност разбрах, че тези, които решиха, че нямам място в президентската институция, ми направиха прекрасна услуга, защото по-стабилен, авторитетен ресор в нашата журналистическа професия няма“, отбеляза Силвия Великова, цитирана от БТА.

Използвам тази празнична вечер да поздравя специално всички вас – ръководството на БНР, Обществения съвет към БНР, всички вас, колеги, за този невероятен интересен, нестандартен и богат календар, с който отбелязахте двете големи годишнини, свързани със Сирак Скитник – 140 години от неговото рождение и 80 години от неговата кончина“, каза вицепрезидентът Илияна Йотова. По думите ѝ всички в общественото радио са носители на тази памет и имат невероятната привилегия да бъдат единствената медия, която има за патрон такава велика личност, каквато е Сирак Скитник.

Винаги стремежът на хората, работили в радиото, е един – да няма празно съдържание в думите, които изричат, каза вицепрезидентът. Според нея БНР успява да изпълни мисията си не само да информира, но и да образова, да създава културни стандарти, да строи мостове с непознати светове.

Днес е трудно да се бориш с дезинформацията. Някак парадоксално, но пък, ако се замислим, може би – логично, в този век на свръхинформация истината като че ли се завлича все по-надълбоко към дъното от един много тежък камък. И това е лъжата, дезинформацията“, посочи Йотова. И допълни, че би искала да отбележи професионализма на журналистите в БНР, направили център за проверка на фактите.

Вицепрезидентът отбеляза, че повече от пет години се чака закон за борба с дезинформацията. „Но може би точно ние, журналистите, трябва много да внимаваме как ще изглежда този закон и в чии ръце ще попадне. Защото винаги съществува изкушението точно такива закони, с такъв характер, да се използват повече за заглушаване на истината, отколкото за борба с дезинформацията“, коментира Илияна Йотова.

В рамките на церемонията бяха връчени още четири награди. Призът за радиожурналистика бе връчен на ръководителя на направление „Интернет портал“ Златко Желев. Наградата за радиопредаване, радио проект, музикален проект или мултимедиен проект на БНР спечели екипът на виртуалната изложба „Да питаме Сирака – 140 години от рождението на Сирак Скитник".

За първа година се връчва отличие „Професионализъм в ефира“, което се присъжда на друга медия. Неин носител тази година е Георги Любенов от Българската национална телевизия. Наградата „Златен глас“ за 2023 година е за Ангел Григоров.

Мисля, че днес радиото е изпълнено с мечтатели, които излъчват своите мечти към нашата аудитория. И това има своето много просто обяснение. Радиото е все още изпълнено с хора, които обичат работата си и които обичат радиото“, каза по време на церемонията генералният директор на БНР Милен Митев.

На церемонията присъстваха още председателят на парламентарната комисия по културата и медиите Тома Биков, директорът на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, Габриела Наплатанова, член на Съвета за електронни медии (СЕМ), заместник генералният директор на Българската телеграфна агенция (БТА) Евгения Друмева, главният секретар на БТА Юлия Соколова и др.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари