Сигнали, че сте лоша майка

0
Поведението на майката може да причини трайни проблеми в психиката и развитието на детето
Поведението на майката може да причини трайни проблеми в психиката и развитието на детето

Поведението на майката може да причини трайни проблеми в психиката и развитието на детето

Психолози посочват осем модела на поведение, които могат да имат негативно въздействие върху развитието на детето. Ако забележите, че сте склонна да следвате някой от тях, е важно да преразгледате стратегията си и да потърсите начини да ги промените.

Пренебрегване на интересите на детето

Когато пренебрегвате интересите на детето си, то може да се почувства неуважено и неразбрано. Това може да доведе до проблеми със самочувствието и самоувереността, както и до трудности в общуването с другите.

Игнориране на детето

Когато игнорирате детето си, то може да се почувства отхвърлено и самотно. Това може да доведе до проблеми с психичното здраве, като тревожност и депресия.

Използване на физическо наказание

Физическото наказание е не само неефективно, но и вредно за детето. То може да доведе до проблеми с поведението, както и до проблеми с емоционалното здраве, като ниско самочувствие и тревожност.

Прекомерното треперене

Когато прекалено треперите за детето си, то може да се почувства неспособно да поеме контрол над живота си. Това може да доведе до проблеми с увереността и самостоятелността.

Липса на похвали

Когато не хвалите детето си, то може да се почувства неуважено и недооценено. Това може да доведе до проблеми със самочувствието и мотивацията.

Изливане на емоциите върху детето

Когато изливате емоциите си върху детето си, то може да се почувства виновно и стресирано. Това може да доведе до проблеми с психичното здраве, като тревожност и депресия.

Промени в настроението

Когато настроението ви често се променя, детето ви може да се чувства нестабилно и непредсказуемо. Това може да доведе до проблеми с доверието и общуването.

Липса на самокритика

Когато не сте критични към собственото си поведение, може да пропуснете възможности за подобрение. Това може да доведе до проблеми в отношенията с детето ви, както и до проблеми в развитието му.

Ако забележите, че сте склонна да следвате някое от тези поведения, е важно да потърсите помощ от психолог или друг специалист по детско развитие. Те могат да ви помогнат да разберете защо се държите по този начин и да разработите стратегии за промяна на поведението си.

Ето някои съвети за това как да избегнете тези грешки в родителството:

  • Уважавайте интересите на детето си. Позволете му да взема решения и да изследва света около себе си.
  • Не игнорирайте детето си. Отделяйте време за него и му обръщайте внимание.
  • Не използвайте физическо наказание. Намирайте други начини за дисциплиниране на детето си.
  • Не прекалявайте с треперенето. Дайте му достатъчно възможности да се опитва и да прави грешки.
  • Хвалете детето си често. Това ще му помогне да се чувства уверено и мотивирано.
  • Управлявайте емоциите си. Не изливайте гнева или разочарованието си върху детето си.
  • Бъдете самокритични. Анализирайте собственото си поведение и търсете начини за подобрение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    2
    хаха
    Повечето такива статии са глупости, но има истина в това, че прекомерното прилагане на физическо наказание може да не постигне нужния ефект и наистина да прични проблеми в детето като ниско самочуствие, страх от конфликтни ситуации и т.н. Може и за цял живот да повреди детето нещо толкова маловажно.
  • 7
    1
    Да, да,
    Затова днес растат само путьовци и мамини лигльовци!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари