Сигнал до 112: От района на „Монбат“ се носи силна и задушлива миризма

0
Еколозите не установили изгаряния, горивни процеси и следи от тях, вследствие на които да се замърсява въздухът
Еколозите не установили изгаряния, горивни процеси и следи от тях, вследствие на които да се замърсява въздухът

Задушлив дим обгърна промишлената зона на Монтана и вдигна на крак еколозите.

Установено е, че гори тор. Проверени са всички заводи и огнището е открито. Информиран е областният управител.

Жители на Монтана сигнализирали на спешния телефон 112, че от няколко дни от района на производствената база на „Монбат“ АД въздуха се замърсява. На оператора потърпевшите обяснили, че от въпросния район се носи силна и задушлива миризма

От спешния телефон веднага препратили сигнала към екоинспекцията в областния град. Бил сформиран екип, който извършил незабавна проверка на място. Проверен бил район в промишлената зона на града – производствена площадка за събиране на отпадъци от черни и цветни метали, както прилежащите ѝ площи към фирма „Трон“ ООД, промишлена база на „Монбат“ АД и прилежащия район, промишлена база и складови помещения към „Крос“ ООД, „Берг Монтана Фитинги“ ЕАД, „Емко“ ООД, „Мир България“ ООД, птицекланица към „Булгарплод София“ АД. 

Еколозите не установили изгаряния, горивни процеси и следи от тях, вследствие на които да се замърсява въздухът. Не било констатирано запалване и дим и от площадка за депониране на птичи торов отпадък към „Булгарплод София“ АД – птицецентрове за отглеждане на пилета. 

При оглед на терен, намиращ се на около един километър северно от пречиствателна станция за отпадъчни води в Монтана, е забелязан пушек. Там инспекторите видели горящо и тлеещо гнездо от депонирана птича торова постеля между две разорани ниви с размери около 30 на 50 метра. Димът от изгарянето е причината при посока на вятъра към Монтана да се усеща в района на промишлената зона и крайните жилищни комплекси. Незабавно е информиран областният управител на Монтана, с чието съдействие е изпратен екип на областното управление по пожарна безопасност и защита на населението за загасяване на горящите и тлеещи участъци.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- И той ми казва: "Искам да имам дете от теб!"
- И ти?!
- Пратих му по-голямото, че то яде повече!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари