Швейцария интегрира ромите в Столипиново

0

С обичайната си мешавица от музика, викове на деца, много мухи и стотици зяпачи по улиците, посрещна Столипиново високи гости днес - тук бяха Криста Марквалдер, председател на Националния съвет на Швейцария, придружена от посланика на Швейцария у нас Денис Кнобел, както и нашата посланичка там Меглена Плугчиева, предаде БГНЕС.

Гостите са тук във връзка с голям проект, финансиран от Швейцария, с който се цели интеграция на децата в предучилищна и начална училищна възраст, приобщаването на целите семейства към културната среда на града, повишаване на медицинските услуги в квартала. Криска Марквалдер първо посети началното училище "Найден Геров" и разговаря с учителите там, а после, след кратка разходка по улица "Възход", влезе в детска градина "Лилия"- един от обектите в новия проект. Макар че бе придружена от районния кмет Николай Чунчуков, гостенката трябваше да мине през току що събрано в чували незаконно сметище, намерило място кой знае защо точно пред вратите на детската градина. Нито ароматите, нито мухите бяха като за гости. Детска градина "Лилия" е построена през 1984 година и побира 160 деца, днес в празничния за населението ден десетина дечица играха и пяха за гостите. Особен интерес предизвика етническия танц, смесица от индийски ритми и хип хоп, изпълнен от три малки момиченца с ушити специално за случая рокли.

След официалната част Криста Марквалдер сподели, че е посещавала и други ромски общности- напр. в Сърбия, но тук е впечатлена от работата на педагозите.

Посланик Меглена Плугчиева каза, че в момента най-големият швейцарски проект в България се отнася до професионалното образование, а с проекта в ромските квартали в Пловдив и Куклен целта е интеграцията, която пак да доведе до по-добро образование, подпомагащо бъдещото реализиране. Що се отнася до ситуацията с емиграцията след отварянето на швейцарския трудов пазар за българи, тя каза, че не се забелязва особен наплив.

Има запитвания най- вече за временни работни места в селското стопанство. Социалната система на Швейцария не е толкова либерална, както английската и немската и това възпира търсещите социални помощи. 6270 българи живеят във Швейцария, каза още посланик Плугчиева, но те са предимно високообразовани хора, които работят в банковия сектор в Цюрих, има много лекари, хора на изкуството.

След посещението в Столипиново, делегацията разгледа Стария Пловдив.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари