Ще влизаме във Facebook с "електронния подпис"

0
Криптографски ключ, подобен на електронния подпис, може да спре кражбата на самоличност
Криптографски ключ, подобен на електронния подпис, може да спре кражбата на самоличност

Криптографски ключ, подобен на електронния подпис, може да спре едно от най-модерните престъпления на 21-ви век – кражбата на Фейсбук самоличност. 

Всеки от потребителите, който иска да си защити профила от хакерски атаки или просто от ревниви гаджета, ще може да го направи с помощта на криптиран ключ за идентификация, подобен на флашка. Това е едно от решенията, представено на Четвъртия форум за киберсигурност за страните от Югоизточна Европа, на което участваха 300 експерти от региона и страната ни беше домакин, пише в. “Телеграф”.

Чипът представлява криптопроцесор с памет, в който еднократно се записва електронен сертификат. Двете страни – клиентът и “Фейсбук”, имат по един сертификат. Когато искаме да си влезем в профила, чипът генерира публичен ключ, който се изпраща до социалната мрежа, тя го проверява и тогава достъпът става възможен.

Този тип на защита е известен като асиметричен криптографски метод, обясниха специалистите. Очаква се в близко бъдеще тази защита, която се използва при кредитните карти, да бъде внедрена и в социалната мрежа и да се ползва по желание от потребителите й, достигащи близо 3 млрд. месечно от над 150 държави.

Нели Вачева, директор на една от компаниите, организатори на форума, обясни, че в момента от Фейсбук разработват и алгоритъм, подобен на изкуствен интелект, който сам да разбира ако някой друг ползва профила ни. Софтуерът анализира данните на базата на десетки показатели. Един от тях е историята на Ай Пи адресите и устройствата, от които влизаме във Фейсбук. Ако всеки ден използваме личния си настолен компютър вкъщи, таблета или смартфона, а изведнъж се появи влизане от друго устройство с различен Ай Пи, това ще е един от предупредителните сигнали, че може не ние да използваме профила.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари