Ще вдигнат ли таксите в СУ?

0
Искането е обосновано, поне няколко са причините
Искането е обосновано, поне няколко са причините Снимка: БГНЕС

Девет факултета на Софийския  университет настояват за повишаване на таксите за новоприетите студенти.

Сред тях е Историческият факултет. В предаването "Хоризонт до обед" на БНР доц. Тодор Попнеделев – декан на факултета, коментира:

"Искането е обосновано. Поне няколко са причините. Най-напред, сама разбирате, расте минималната работна заплата, а това означава, че или управляващите искат да вдигнат нашия стандарт, или има проблеми, които се наваксват чрез нея, а таксата в нашия факултет не е вдигана от 10 години. И второ, издръжката предполага не само кърпене на ситуацията в момента, а и условия за по-качествено образование и аз далеч не считам, че таксите в Историческия факултет са такива, които създават условия да отблъскват хора, които искат и могат да учат. Търсим някакъв оптимален, възможен вариант между необходимостта хората да получават висше образование, а ние да им го осигуряваме."

"Качеството зависи от нас, преподавателите, а тези проценти няма да отидат към нашата заплата. Те ще отидат към все по-нарастващата издръжка, материална, на университета, това е проблемът. Необходими са тези средства, за елементарното поддържане на материалната база в университета. Ние сме длъжни да отговаряне за набавянето на все повече техника, защото светът ни е този, необходимо ни е да осигуряване все повече контакти, международни, на нашите студенти, на нашите докторанти, ако щете на нашата колегия, защото науката е наука, която се съизмерва с тази в останалите страни."

Доц. Попнеделев посочи, че искането ще бъде разгледано в сряда:

"Имаме Академичен съвет в сряда и те ще бъдат разисквани, съответно приети, отхвърлени, зависи академичната общност какво ще реши."

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари