Ще снабдят областните дирекции на МВР с 200 високопроходими пожарни автомобила

3

Огнеборци, медици и полицаи "спасяваха" бедстващи при катастрофи заради наводнение

Национално учение за спасяване при пътнотранспортно произшествие вследствие на наводнение се проведе край Дебелец. В учението участваха служители от Районна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" – Велико Търново, Областната дирекция на полицията, Спешна помощ – Велико Търново и доброволци към Българския червен кръст.

Това е третото учение в страната, то се наблюдава от представители на още 13 областни дирекции на МВР, каза старши комисар Любомир Баров, заместник-директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, предаде БТА.

Целта е да се тренират действия при спасяване на бедстващи хора, да се подобри координацията между отделните институции, както и на познанията и уменията им за работа със специализирана техника. Да се проиграе системата за оповестяване и спазването на изискванията за безопасност при ликвидирането на подобен род произшествия.

Според заместник-министъра на вътрешните работи Кирил Ценкин, който наблюдава учението, един от приоритетите на МВР е да се увеличат обученията и подготовката на служителите при справяне с бедствени и кризисни ситуации, свързани със спасяването на хора. Пред медиите той коментира, че до 2027 година за нуждите на областните дирекции ще бъдат доставени над 200 високопроходими пожарни автомобила.

Учението се състоя край град Дебелец в четири етапа. Според сценария след подаден сигнал на телефон 112 бяха предприети действия за евакуация на "пострадал" гражданин от катастрофирал автомобил, паднал в река Белица. За целта беше използван „Алпийски способ“ от спасителните екипи и санитарно-спасителен плаващ всъдеход "Амфибия" и водолази. Екипите огледаха състоянието на "пострадалия", след което той беше качен на обезопасена носилка и чрез въжета преведен до брега, където го очакваше ремарке, задвижено от АТВ, и беше отведен до линейка на Центъра за спешна медицинска помощ. Екипът му оказа първа помощ, а след това той беше откаран до най-близката болница.

Вторият етап представи оказване на аварийно-спасителни действия по изваждане на затиснати граждани при възникнала катастрофа след моста на реката. "Леко ранените" бяха откарани към спасителния пункт на БЧК, където младежите доброволци оказаха първа долекарска помощ, а "тежко раненият" пътник в автомобила, беше поет от екипа на Спешна помощ-Велико Търново. Третият етап демонстрира как се извлича автомобил от коритото на реката, а четвъртият – как се използват ленти за принудително спиране на автомобил, навлязъл в участъка на произшествието, чийто водач отказва да изпълни полицейско разпореждане.

Учението се провежда в изпълнение на проект „Надграждане на капацитета на реагиращите структури за съвместна реакция при възникване на опасност за безопасността на движението по Републиканската пътна мрежа и повишаване познанията на гражданите относно тяхното поведение при тези ситуации. Всички етапи на спасителните дейности при учението бяха наблюдавани от областния управител Ивайло Здравков, заместник-кметът проф. Георги Камарашев, както и от представители на различни държавни и общински структури.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари