Ще сервират ли насекоми в менюто на европейците?

0
2 млрд. души на планетата редовно консумират буболечките, показват данни на ООН
2 млрд. души на планетата редовно консумират буболечките, показват данни на ООН

Европейската агенция за безопасност на храните официално ги одобри като безопасна храна за хората 

Насекомите са все по-близо до ястията в чиниите на гражданите на ЕС, след като Европейската агенция за безопасност на храните официално ги одобри като безопасна храна за хората късно в сряда вечерта. Последната крачка е потвърждаването на решението от Европейската комисия и регламентиране как точно тези продукти ще се предлагат на пазара и с какви етикети ще се разпознават от потребителите, информира Mediapool.

Детайлите

На практика, лаврите на насекомите скоро ще могат да се смилат и да се превръщат в богато на протеини брашно, от което да се приготвя паста или хляб.или самите насекоми да се консумират цели заедно с пържени картофи или в други рецепти.

Европейският орган за безопасност на храните посочи, че жълтият брашнен червей, или целият като изсушено насекомо, или под формата на прах, е годен за консумация от човека.

Въпросният червей или ларва на Tenebrio molitor - е вид насекомо в стадия на ларвите. Принадлежи към семейството на тъмните бръмбари, състои се “предимно от протеини, мазнини и фибри”, уточнява регулаторът.

Кой ще печели?

Решението на европейския регулатор ще даде тласък на френската ферма за за отглеждане на насекоми Micronutris, която е подала заявлението, въз основа на което е направено одобрението от европейския регулатор. А също и за стартъпи като AgriProtein в Южна Африка, базираната в Нидерландия Protix и друга френска компания Ynsect, която в момента строи нова ферма с производствен капацитет от повече от 100 000 тона насекоми на година.

Големият въпрос обаче е дали гражданите на ЕС ще искат да ядат мухи и насекоми, които са популярен снакс в части на Азия и Латинска Америка, дори и ако са смлени на брашно, отбелязва в свой материал The Wall Street Journal.

Изследователят Джовани Сораги от Университета в Парма, Италия посочи, че тези храни в началото ще се приемат скептично. “Заради социалния и културния опит на европейците мисълта за ядене на насекоми е отблъскваща. С времето тази нагласа ще се промени”, посочи той.

Кой ще я консумира?

Същевременно се наблюдава нарастващ екологичен отпечатък от продукцията на месо и други форми на животински протеин, които могат да провокират интерес към снакса от насекоми. Очаква се новата храна да е привлекателна главно за младите потребители, които вече увеличават консумацията на храни на растителна основа.

"Има ясни екологични и икономически ползи, ако замените традиционните източници на животински протеин с тези, които изискват по-малко храна, произвеждат по-малко отпадъци и водят до по-малко емисии на парникови газове", коментира Марио Мацочи от Университета в Болоня.

Експертите са категорични, че ще отнеме време преди яденето на насекоми да стане популярно в наши дни, както е било в древен Рим или като в Тайланд днес, където скакалци, щурци и други насекоми се пържат и се ценят заради вкуса им.

2 млрд. души на планетата редовно консумират насекоми, показват данни на ООН. Европейската агенция по безопасност на храните все пак предупреждава, че хората с алергии трябва да внимават с новата храна

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари